Žreb za košarkaške turnire na Olimpijskim igrama 2. februara

Žreb za košarkaške turnire na Olimpijskim igrama 2. februara

U utorak 2. februara u sedištu FIBA u Mijeu biće održan žreb za košarkaške turnire na Olimpijskim igrama u Tokiju. Zbog uslova koje diktira pandemija koronavirusa, žreb će biti obavljen „iza zatvorenih vrata“ uz direktan prenos na YouTube kanalu i društvenim mrežama FIBA.

U oba žreba, i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, timovi će biti podeljeni u tri grupe sa po četiri reprezentacije, a samo u jednoj mogu da budu dve evropske reprezentacije dok će ostale ekipe sa istih kontinenata biti razdvojene.

U petak je objavljeno i da će format samog turnira biti drugačiji.

Košarkašice Srbije već su obezbedile mesto na Olimpijskim igrama kroz kvalifikacioni turnir održan u februaru prošle godine u Beogradu i naći će se u trećem od četiri šešira koji su, standardno, pravljeni po FIBA renkingu.

U prvom šeširu su SAD, Australija i Španija, u drugom Kanada, Francuska i Belgija, u trećem su pored Srbije Kina i Japan, a u četvrtom Nigerija, Portoriko i Južna Koreja.

Što se muškog dela žreba tiče, reprezentacija Srbije ukoliko bude uspešna na kvalifikacionom turniru u Beogradu (29. jun – 4. jul) naći će se u drugom šeširu.

U prvom šeširu su SAD, Španija i Australija, u drugom Argentina, Francuska i pobednik kvalifikacionog turnira u Beogradu. Treći šešir činiće pobednici kvalifikacionih turnira u Kaunasu, Vitoriji i Splitu, a u četvrtom šeširu su Nigerija, Iran i Japan.

Na kvalifikacionom turniru u Beogradu, pored Srbije, svoju šansu tražiće Dominikanska Republika, Novi Zeland, Portoriko, Italija i Senegal.

U Kaunasu će igrati Litvanija, Južna Koreja, Venecuela, Poljska, Slovenija i Angola.

U Splitu će se, uz domaćina Hrvatsku, takmičiti Nemačka, Rusija, Meksiko, Tunis i Brazil.

U Kanadi, uz domaću reprezentaciju, za mesto u Tokiju boriće se Grčka, Kina, Urugvaj, Češka i Turska.