Belgija odustala od kvalifikacija: Srbija ide na EP rukometu

Belgija odustala od kvalifikacija: Srbija ide na EP rukometu

Rukometni savez Belgije obavestio je Evropsku rukometnu federaciju (EHF) da neće igrati meče kvalifikacija za kontinentalni šampionat u martu. Povlačenje Belgije znači da se reprezentacija Srbije već plasirala na Evropsko prvenstvo.

Belgijanci su saopštili da zbog zdravstvene krize, problema u ligi i kratkog perioda za pripreme nacionalnog tima, neće učestvovati u mečevima kvalifikacija za EP u martu.

„Nažalost morali smo da otkažemo kvalifikacione mečeve, koji su bili zakazani za mart. Probali smo da odložimo utakmice, ali razumemo i EHF koji mora da vodi računa o kalendaru takmičenja. Nažalost, stvari ne mogu da budu jasnije. Crveni vukovi neće igrati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo“, potvrdio je predsednik Saveza Žan-Fransoa Anoset.

„Odluku smo doneli uz saglasnost igrača, stručnog štaba i čelnig ljudi, u skladu sa situacijom koju je izazvala pandemija koronavirusa. Bilo bi neozbiljno da teramo momke da igraju u ovakvim uslovima i da rizikuju povrede“.

Srbija je odigrala tri kvalifikaciona meča i sa pet bodova je praktično obezbedila mesto na Evropskom prvenstvu. Izabranicima Tonija Đerone ostalo je da odigraju još meč sa Grčkom.

Francuzi na drugom mestu imaju bod iz dva meča, dok Grci posle jednog meča nemaju bodova.

Očekuje se da EHF uskoro potvrdi odustajanje Belgije od kvalifikacija i plasman Srbije na kontinentalni šampionat.