Matipov autogol donosi Totenhemu pobedu od 2-1 nad prkosnim Liverpulom

Matipov autogol donosi Totenhemu pobedu od 2-1 nad prkosnim Liverpulom

U derbiju Premijer lige koji je navijače ostavio na ivici sedišta, dramatični susret između Liverpoola i Tottenhama obeležila je očita greška sudije. Luis Diaz, mladi talentirani igrač Liverpoola, imao je gol u 34. minuti koji je smatrao regularnim, iznenada poništen, šaljući šok kroz fudbalski svet.

Sudbonosni trenutak odigrao se na stadionu Tottenham Hotspur, gde je Diaz ispalio snažan udarac koji je zatresao mrežu. Međutim, trenutak radosti brzo se pretvorio u nevericu jer je gol kontroverzno poništen od strane sudija na terenu. Ova odluka ostavila je Liverpul, njegove igrače i navijače u neverici.

Kasnije je Uprava za nadgledanje suđenja u profesionalnom fudbalu (PGMOL), organ koji nadgleda sudije u Engleskoj, priznala „značajnu ljudsku grešku“. Priznali su da je poništeni gol Luisa Diaza bio očita i nedvosmislena činjenična greška. U takvim slučajevima, intervencija VAR-a (Video pomoćnik sudije) trebala bi brzo ispraviti grešku. Nažalost, VAR je ostao nemi kad je bio najpotrebniji.

PGMOL je obećao da će sprovesti sveobuhvatnu analizu ovog događaja, ali ovo priznanje donosi malo utehe Liverpulu. Klub je propustio zlatnu priliku da se popne na vrh tabele Premijer lige nakon neočekivanog poraza Mančester Sitija od 2:1 protiv Vulverhemptona istog dana.

Menadžer Liverpula, Jürgen Klopp, izrazio je svoje frustracije na konferenciji za medije nakon meča. Naglasio je da perfekcija nije realno očekivanje na terenu, ali da je VAR uveden kako bi poboljšao tačnost odluka. Klopp je žalio zbog propuštene prilike, ističući da nijedan bod neće biti dodeljen zbog ove greške.

Utakmica je dobila dramatičan obrt kada je Liverpul ostao sa 10 igrača nakon što je Curtis Jones dobio crveni karton u 26. minuti zbog nepropisnog starta na Yvesu Bissoumi. Stvari su se dodatno pogoršale kada je Diogo Jota, zamena, dobio dva brza žuta kartona, sveli Liverpul na samo devet igrača.

Unatoč brojčanoj inferiornosti, Liverpul se činio da će obezbediti teško izborenu nerešenu utakmicu. Međutim, u poslednjim trenucima utakmice, nesrećan autogol Joela Matipa u nadoknadi vremena doneo je Tottenu neočekivanu pobedu. Odbrana Liverpula je veći deo meča bila čvrsta, ali kasni obrt u priči pokazao se kao njihova propast.

Liverpul je se nadao da će pobedom zauzeti prvo mesto na tabeli Premijer lige, ali trijumf Tottenhama popeo ih je na drugo mesto, preskočivši svoje rivala sa Merzisajda.

Ključni trenutak utakmice dogodio se kada je Curtis Jones, prvobitno opomenut žutim kartonom zbog kasnog starta, nakon pregleda VAR-a, dobio crveni karton. Tottenham je otvorio golgeterski niz u 36. minuti preko Son Heung-mina, dok je Liverpool izjednačio neposredno pre poluvremena preko Codyja Gakpoa.

Unatoč smanjenju broja igrača na devet, Liverpul se prvobitno nije dozvolio ozbiljno ugroženim i čvrsto je odolevao, a Matipov nesrećan autogol odlučio je ishod meča.