Lionel Mesi debituje u Inter Majamiju, prijavljuje se u drugom poluvremenu protiv Kruza Azula

Lionel Mesi debituje u Inter Majamiju, prijavljuje se u drugom poluvremenu protiv Kruza Azula

Lionel Mesi je sada, zvanično, igrač Intera Majamija.

Sedmostruki osvajač Zlatne lopte kao najbolji igrač sveta prijavio se u svoj novi fudbalski klub iz Major lige prvi put u petak uveče, ušao je početkom drugog poluvremena utakmice Intera Majamija protiv Kruza Azula na turniru Kupa lige, piše AP.

Zagrlio je igrača kojeg je zamenio, vezistu Bendžamina Kremaskija, a zatim je izašao na teren dok je procenjena publika od 21.000 izgledala kao da je stajala, skoro svi sa telefonima da bi zabeležili trenutak.

Interu iz Majamija su bile potrebne četiri godine planiranja i dve godine stvarne potrage da dovede Mesija u klub.

„Vredi toga“, rekao je suvlasnik Dejvid Bekam ranije ove nedelje.

Mesi nije bio u startnoj postavi, a ušao je sa svojim timom koji je vodio 1-0. Niko nije ni napustio svoja mesta kada je začuo zvižduk na poluvremenu. Razlog: Mesi je bio na terenu. Zagrevao se oko 5 minuta tokom pauze sa ostalim rezervistima pre nego što su svi otišli ​​u svlačionicu.

Tada su fanovi konačno mogli da spuste telefone i udahnu. U svakom slučaju privremeno. Čekanje je zvanično počelo: Kada je Mesi dolazio? Nastavio je zagrevanje dok je drugo poluvreme bilo u toku, džogirajući iza krajnje linije blizu navijačkog dela Majamija, a navijači su oduševljeno urlali kada im je mahnuo.

I otprilike osam minuta u drugom poluvremenu, odgovor: Bilo je vreme za Mesija.

Prvi gol Intera Majamija u Mesijevoj eri postigao je Robert Tejlor, koji je izveo dug centaršut Robija Robinsona, pomerio se u peterac i poslao nizak udarac sa unutrašnje stative u zadnji deo mreže za vođstvo od 1-0 krajem prvog poluvremena.

Mesi je skočio sa sedišta, podigao ruke u vazduh, aplaudirao nekoliko puta i široko se osmehnuo.

Zvaničnici tima rekli su da su sve karte — oko 21.000, na novo proširenom stadionu — prodate.

Mesi je stigao sa timom oko dva sata pre utakmice, obučen u timske boje — roze majicu, crne šortseve. Zaustavio se na nekoliko fotografija i rukovanja dok je ulazio u tunel koji vodi do svlačionice.

Zagrlio se i podelio nekoliko reči sa Lebronom Džejmsom — još jednim momkom koji zna ponešto o tome kako je napravio veoma proslavljeni prelazak u Majami, nakon što se pridružio Hitu 2010. i osvojio svoje prve dve NBA titule u četvorogodišnjem boravku — na putu do klupe. Mesi je seo na svoje mesto i gledao kako njegov novi tim, u potpuno ružičastom dresu, šortsima i čarapama, počinje svoju novu eru.

Skoro svako mesto je bilo popunjeno, od kojih su mnogi nosili novonabavljene dresove Majamija sa Mesijevim imenom na leđima. Nekoliko puta su skandirali njegovo ime, mahali zastavama sa njegovim imenom i brojem.

Poslednjih dana bila je misterija koliko će Mesi, šampion Svetskog prvenstva Argentine i neko koga Bekam naziva najboljim igračem ikada, biti na terenu u svom debiju. Novi trener Tata Martino rekao je da će tu odluku prepustiti Mesiju, koji u poslednje vreme nije igrao mnogo i pokušava da se vrati u formu za meč.

Mesi je potpisao ugovor na dve i po godine sa Interom iz Majamija koji će mu plaćati između 50 miliona i 60 miliona dolara godišnje – i skoro sigurno više od milion dolara po meču. Neki navijači su platili više od 1.000 dolara za karte za meč u petak, iako je cena na tržištu preprodaje znatno pala u satima pre početka utakmice.

Mesi je u nedelju predstavljen svojim novim domaćim navijačima, a u utorak je prvi put trenirao kao član kluba.

Takođe nije u početnoj postavi u petak: novoprimljeni Serhio Buskets, bivši Mesijev saigrač i još jedan bivši pobednik Svetskog prvenstva.

Bekam je bio na terenu oko tri sata pre utakmice, snimajući telefonom dok je skenirao prazna mesta. Mesijevi dresovi bili su lagerovani u prodavnici timova na stadionu, a preduzetnici su prodavali nezvanične Mesijeve dresove na putu koji vodi do stadiona.

Bilo je to okupljanje GOAT-a na Mesijevom debitantskom meču: Džejms i Serena Vilijams su bili tamo — kao i Mesi u fudbalu, oni su u razgovoru o „najvećim svih vremena“ kada su u pitanju NBA i tenis. Muzičke legende Glorija i Emilio Estefan bili su tamo, kao i Kim Kardašijan, rekavši da je jedan od njenih sinova imao poseban razlog zašto je morao da prisustvuje.

„Tako je uzbuđen što vidi Mesija“, rekao je Kardašijan.

Bez obzira na sve, bila je to ogromna noć za fudbal u SAD – Mesi se prvi put pojavio u Major League Socceru, dok je, na drugoj strani sveta, ženski tim SAD otvorio odbranu titule na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu protiv Vijetnama.

Mesi je u junu odlučio da pređe u Inter Majami. Razmišljao je o povratku u Barselonu, klub sa kojim je proveo veći deo karijere, nakon što je poslednje dve sezone proveo u Pari Sen Žermenu.

Ali Inter Majami i MLS su pronašli način da dođu do sedmostrukog osvajača Zlatne lopte, postavljajući scenu za eru bez presedana za klub koji je u velikoj meri propao tokom prve četiri sezone.

Kup lige je turnir između klubova iz MLS i Lige MKS, vrhunske meksičke lige. Kruz Azul je pobedio u inauguracionoj verziji 2019.

Nijedan klub nije postigao veliki uspeh ove sezone. Inter Majami ima najmanje bodova na MLS tabeli; Kruz Azul je jedini tim u meksičkoj ligi koji je još zabeležio bod na tabeli u prva tri meča u sezoni.