Jokić dobija tripl-dabl, Nagetsi su prošli sa 104-93 u prvoj utakmici finala NBA lige

Jokić dobija tripl-dabl, Nagetsi su prošli sa 104-93 u prvoj utakmici finala NBA lige

Jokić je dobio tripl-dabl u svom prvom finalu NBA lige, Džamal ​​Marej je postigao 26 poena, a Nagetsi su imali malo problema sa šuterskim Majami Hitom na putu do pobede od 104-93 u prvoj utakmici u četvrtak uveče.

Dvostruki MVP NBA lige završio je sa 27 poena, 14 asistencija i 10 skokova za Nagetse, koji su čekali 47 godina da uđu u finale i nisu razočarali.

Jokić je postao osmi igrač koji je ostvario tripl-dabl u prvoj utakmici finala.

„Najvažnije je pobediti u utakmici“, rekao je Jokić posle svog devetog tripl-dabla u ovogodišnjem plej-ofu — šestog u poslednjih sedam utakmica. „Pokušavam da dobijem utakmicu na svaki mogući način.“

Aron Gordon je dodao 16 poena, a Majkl Porter mlađi postigao je 14 za Denver, koji je zaostajao svih 34 sekunde i na kraju vodio sa čak 24.

Bam Adebajo je završio sa 26 poena i 13 skokova za Majami, koji je šutirao 41% za utakmicu — 33% iz raspona od 3 poena. Gejb Vinsent je postigao 19, Hejvud Hajsmit 18, a Džimi Batler je dodao 13 za Hit.

Druga utakmica je u Denveru u nedelju uveče.

Majami je četvrtu četvrtinu otvorio serijom od 11-0, smanjivši zaostatak od 84-63 da bi poslednji period počeo sa 84-74. Heat je zapravo stigao na devet na trojku Hajsmita sa 2:34 do kraja, ali nije bilo bliže i nije bilo sumnje.

Trener Nagetsa Majkl Maloun dao je svom timu pop kviz u meču u četvrtak ujutru, zasipajući ih pitanjima o planu igre i šta je trebalo da se uradi u najvažnijoj utakmici do sada u istoriji franšize.

Tada su imali sve odgovore. Imao ih je sve u vreme utakmice. Bili su tim sa minimalnim iskustvom u finalu NBA lige, samo dva igrača su ranije bila u rundi za titulu, a ipak su izgledali kao kod kuće pred domaćom publikom u prvoj utakmici.

Jokić je postao drugi igrač u poslednjih 25 godina — Lebron Džejms je bio drugi, 2017. — koji je imao 10 asistencija do poluvremena finalne utakmice. Imao je 10 poena i 10 asistencija do pauze, a Denver je vodio 59-42 posle prve dve četvrtine.

To nije bilo dobro za Majami. Nije bilo ni ovo: Nagetsi su imali punu kontrolu, a Jokić je pogodio samo tri udarca.

„Ne moram da šutiram i znam da ne trebam gol da bih uticao na igru“, rekao je Jokić.