Italija šampion sveta u odbojci!

Italija šampion sveta u odbojci!

Italija je šampion sveta u odbojci! U finalu planetarnog šampionat u Katovicama, Azuri su savladali domaćinu Poljsku, koju sa klupe predvodi srpski stručnjak Nikola Grbić, rezultatom 3:1 (22:25, 25:21, 25:18, 25:20) . Ovo je njihovo prvo svetsko zlato još od 1998. godine.

U prvom setu sve je relativno bilo u egalu do rezultata 16:15 za Italiju. Azuri su zaigrali bolje u tom periodu meča i otišli na velikih 21:17. Međutim, Poljaci se vraćaju sa tri vezana poena. Italija je osvojila poena za 22:20, ali onda domaćini planetarnog šampionata osvajaju pet poena zaredom i dolaze do prvog seta.

Nije to pokolebalo Italiju, iako je Poljska na startu drugog dela povela 3:0. Međutim, vratili su se brzo i do skora 20:20 nijedna ekipa nije imala ozbiljniju prednost. Azuri su vezali tri poena, poveli 23:20 i tu prednost nisu ispustili.

Nastavili su azuri u istom ritmu i u trećem setu. Nije na njih uticala sjajna atmosfera, koju su stvorili domaći navijači. Presudan momenat u ovom delu igre desio se kada je Italija na 17:15 vezala tri poena i otišla na 20:15. Izabranici Nikole Grbića praktično su predali ovaj set i Italija je povela 2:1.

Sve je funkcionisalo besprekorno u igri Italijana. Posle izjednačenog starta četvrtog seta, osvojili su četiri poena i otišli na 10:6. Stečenu prednost su bez mnogo problema održavali i na kraju potpuno zasluženo stigli do velike pobede i titule šampiona sveta.

Romano Juri je nosio Italiju sa 19 poena, a sjajno su ga pratili Đaneli sa 16 i Mikileto i Lavija sa 15 poena. U redovima Poljske najbolji su bili Bjenijek i Semenjuk sa 16 poena.