Holanđani se sastaju sa Hrvatskom, Italija i Španijom u finalu Lige nacija

Holanđani se sastaju sa Hrvatskom, Italija i Španijom u finalu Lige nacija

Hrvatska, osvajači bronzanih medalja na Svetskom prvenstvu, izvučena je protiv domaćina Holandije u polufinalu Lige nacija u junu, dok će Italija i Španija ponoviti svoje rivalstvo u takmičenju u drugom polufinalu.

Ove četiri zemlje su prošle godine bile pobednice u svojim grupama Lige A i takmičile su se na mini-turniru sredinom godine da bi odlučile o tituli 2022-23.

Na žrebu u sredu, održanom u sedištu UEFA u Švajcarskoj, Holanđani su ugostili Hrvate, koji su tek stigli u polufinale Svetskog prvenstva u Kataru, u Roterdamu 14. juna, dok će se Italija i Španija sutradan sukobiti u Enšedeu.

Pobednici se plasiraju u finale u Roterdamu 18. juna, a plej-of za treće mesto ranije istog dana u Enšedeu.

Španija je bila vicešampion Francuske u poslednjem izdanju 2021. godine, prvo je eliminisala domaćina Italiju u svom polufinalu duplom Ferana Toresa u pobedi u Milanu od 2-1.

Italija i Holandija se takođe vraćaju po drugi nastup u finalu, dok je Hrvatskoj ovo prvi put.

Italijani su bili treći 2021. godine, dok su Holanđani vicešampioni na inauguracionoj utakmici u Portugalu 2019. godine.

Liga nacija je dvogodišnje takmičenje u kojem učestvuju sve evropske zemlje, koje su podeljene u četvorostepenu strukturu lige. On je efektivno zamenio prijateljske utakmice koje su se ranije igrale na datume u međunarodnom kalendaru utakmica.

Polufinale

14. jun: Holandija protiv Hrvatske, Roterdam

15. jun: Španija protiv Italije, Enšede

Plej of za treće mesto

18. juna u Enšedeu

Konačni

18. juna u Roterdamu