Formula 1 menja bezbednosna pravila da bi sprečilo ponavljanje scenarija iz Abu Dabija 2021

Formula 1 menja bezbednosna pravila da bi sprečilo ponavljanje scenarija iz Abu Dabija 2021

FIA je objavila ažuriranu verziju Sportskog pravilnika koji sadrži niz revizija, uključujući propis o Bigurnosnim automobilima (eng. Safety Car) koji se odnose na automobile koji se kreću.

Član 55.13 sada glasi: „Ukoliko službenik staze smatra da je bezbedno da to uradi, a poruka „ZABRANA VOZILA SADA MOŽE PRETICATI“ je poslata svim takmičarima koji koriste službeni sistem za razmenu poruka, sva kola koja su preletela od strane lidera biće potrebno da prođe automobile u vodećem krugu i Safeti Car.”

Ranije je pravilo glasilo „bilo koji“ umesto „svi“ automobili koje je prešao u krug od strane lidera biće potrebno da prođu automobile u vodećem krugu i Bezbednosni automobil.

Prošle godine na Velikoj nagradi Abu Dabija, pet vozača – Lando Noris, Fernando Alonso, Esteban Okon, Šarl Leklerk i Sebastijan Fetel – smeli su da se otkače. Preostala tri automobila u krugu – Danijel Rikardo, Lens Strol, Mik Šumaher – nisu smela da se otkače.

Promena uredbe znači da bi se sličan scenario trebalo ponoviti, svi automobili koji su u krugu moraju sami da se otkače.

U međuvremenu, došlo je i do manjih promena u načinu na koji će se dodeljivati bodovi za skraćene trke, koje su revidirane uoči ove sezone.