NATO je bezuspešno pokušao da dođe do Rusije preko telefonske linije za dekonflikt

NATO je bezuspešno pokušao da dođe do Rusije preko telefonske linije za dekonflikt

NATO je bezuspešno pokušao da se poveže sa Rusijom putem telefonske linije za dekonflikaciju i pisanih pisama dok se ruska invazija na Ukrajinu širila dalje na zapad ka teritoriji NATO-a, rekli su u sredu visoki vojni zvaničnici NATO-a.

„Naravno, pokušavamo da komuniciramo sa njima“, rekao je jedan od zvaničnika novinarima na brifingu u sedištu NATO-a. „Ali za komunikaciju su potrebne dve [strane].“

SAD takođe imaju posebnu telefonsku liniju za dekonflikt sa Rusijom koju su testirale i utvrdile da funkcioniše, ali još uvek nije korišćena u praksi, rekli su zvaničnici.

Komentari zvaničnika usledili su nakon ruskih napada na ukrajinsku vojnu bazu ranije ove nedelje, samo 10 milja od poljske granice, što je izazvalo zabrinutost da bi se sukob potencijalno prelio na zemlju članicu NATO-a.

Trenutna procena vrhovnog komandanta NATO saveznika za Evropu, generala Toda Voltersa, rekli su zvaničnici, je da „trenutno ne postoji pretnja po NATO kao takav. Nije namerna pretnja Rusije. Rusija je za sada okupirana Ukrajinom.

Ali, naravno, postoje rizici, dodali su zvaničnici, zbog čega se sada vode rasprave o pomeranju odbrambenih sistema NATO-a dalje na istok.

„Kako smo sada videli da je Rusija spremna da ponovo, usred Evrope, koristi vojna sredstva za postizanje političkih ciljeva, vredi i razgovaraće se o tome da se napreduje integrisani sistem protivvazdušne i raketne odbrane kako bi pokrio oblasti koje su u blizini Rusije“, rekao je jedan od zvaničnika. Te oblasti uključuju Belorusiju i potencijalno Ukrajinu, dodao je on.

Vrhovni saveznički komandant NATO-a trenutno ima komandu i kontrolu nad oko 40.000 vojnika, rekao je zvaničnik, kao i nad stotinama aviona i više od 200 brodova na moru.

Na pitanje o pozivu Poljske u sredu da pošalje snage NATO-a u Ukrajinu u „mirovnu“ misiju, vojni zvaničnici NATO sugerisali su da bi takav plan bio neodrživ.

„Gledamo dve nacionalne države koje su u ratu. Ako se dogovore o pouzdanom i čvrstom mirovnom rešenju, ne vidim nužno potrebu za mirovnom misijom“, rekao je jedan od zvaničnika. „A ako gledate drugu verziju ’održavanja mira‘, koja je zapravo ’sprovođenje mira‘, mislim, to je rat sa Rusijom.

„Tada bismo morali da ’zaštitimo‘“, objasnio je zvaničnik, „i onda pucamo, a zatim ubijamo i potom uništavamo.