F1: Pripreme za Veliku nagradu Monaka 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Monaka 2022

Prvog dana, u petak, su vožena dva treninga u okviru kojih timovi pokušavaju da primene optimalna podešavanja automobila za kvalifikacije i trku. Obično su podešavanja nešto agresivnija za kvalifikacioni krug, kako bi vozači tokom njega izvukli apsolutni maksimum iz formule. Staza koja se prostire ulicama Kneževine ne daje puno prostora za grešku, a imajući u obzir rast dimenzija automobila tokom godina, i sam prostor za trkanje se relativno smanjuje.

Šarl Lekler je već u prvoj krivini staze, zvanoj San Devot (Sainte Dévote) pokazao maksimum entuzijazma, promašivši idealnu tačku kočenja, nakon čega je produžio pravo kako bi izbegao bliski susret sa čvrstim barijerama. Zatim je ispravio šikanu Nuvel (Nouvelle chicane).

Monačanin sigurno jako želi da stavi trofej Velike nagrade u kojoj je domaćin, obzirom da do sada ni u jednoj kategoriji nije čak ni uspešno završio trku. Ferari ove godine, nakon dužeg perioda problema, ima formulu koja mu to može omogućiti, i Lekler ne gubi ni trenutak pokušavajući da se što bolje pripremi za kvalifikacije i glavni događaj. To bi mu pomoglo i u održavanju dobre pozicija u generalnom šampionatu, nekon prošlonedeljnog peha sa MGU jedinicom i odustajanja. Pobedom u ovoj trci bi anulirao ili bar sveo na minimum prednost koju Maks trenutno ima.

Ni holanđanin nije sedeo skrštenih ruku, na izazovnoj stazi. I on je pokušao da odmerava na kojoj minimalnoj udaljenosti može uspešno da uspori auto pre ulaska u prvu krivinu, i malo preterao u jednom od pokušaja. Bezbedno je uspeo da se zaustavi u proširenju levo od krivine, specijalno napravljenim za ovakve situacije.

Hamilton i Rasel su se ponadali da je Mercedes uspeo trkom u Španiji da stavi pod kontrolu problem poigravanja formule zbog aerodinamičke nestabilnost (eng. porpoising), ali su brzo shvatili da će i ovog vikenda imati neugodnu vožnju.

Mik Šumaher je završio trening ranije nego što je planirao, zbog kvara na menjaču. Igrom slučaja, kvar se dogodio u blizini pit stop ulaza, a vozač HAAS-a je na kratko blokirao ulaz za sve vozače. Ovo mu nije bila namera i izvinio se preko radija za pometnju koju je napravio.

Strol se žalio na nedovoljno upravljivosti i trakcije na prednjim točkovima, dok je Albon, nakon jedva primetnog kontakta sa barijerom na izlazu iz tunela, vešto izbegao udes i ošteti svoj Vilijams, tako što je ‘isekao’ Nuvel šikanu.

Šarl Lekler je bio najbrži na prvom treningu sa vremenom 1:14.531s. Odmah za njim su bili Perez sa 0.039s zaostatak, Sainz sa 0.070s i Ferštapen sa 0.181s. Noris je bio peti, a u prvih deset su bili i Gazli, Rikardo, Rasel, Fetel i Hamilton. Botas jedini nije postavio vreme, zbog problema sa menjačem.

Nakon prvog vrlo uspešnog treninga za Meklarenove vozače, drugi je za Rikarda počeo i završio se udesom. Nakon prebrzog prolaska kroz dve bliske krivine, dotakao je barijeru, što ga je lansiralo u nezaustavljivu rotaciju, koja se završila u zaštitnom zidu. Rikardo je izašao iz auta bez posledica, ali će njegovi mehaničari imati pune ruke posla, kako bi ga pripremili za trening i kvalifikacioni okršaj.

Fetel je nešto kasnije na istom mestu izbegao da napravi sličnu grešku, nakon čega je ispravio narednu šikanu kako bi sačuvao auto i sebi dao priliku za još testiranja.

Lekler je još jednom odvezao najbrži krug, vremenom 1:12.656s, a Ferarijev Sainz je zauzeo blisko drugo mesto sa samo 0.044s zaostatka. Red Bul vozači Perez i Ferštapen su zauzeli treće i četvrto mesto, sa 0.379 i 0.447s sporijim krugovima, a Noris je još jednom bio peti.

Raspored preostalih događaja ovog vikenda:

Subota 28.05.2022

  • Trening 3: 13:00 – 14:00 CEST
  • Kvalifikacije: 16:00 – 17:00 CEST

Nedelja 29.05.2022

  • Trka: 15:00 CEST

Pratite komentare trke uživo u nedelju, na Okvir portalu.