F1: Pripreme za Veliku nagradu Mađarske 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Mađarske 2022

Hungaroring će ovog vikenda ugostiti najbrži cirkus na planeti. Dešavanja su kao i obično krenula u petak, sa pripremnim treninzima, na kojima timovi podešavaju formule za specifičnosti pojedinačne staze.

U prvom treningu Karlos Sainz je odvezao najbrži krug u vremenu 1:18.750s, čime je potukao sa više od 0.1s trenutnog šampiona Maksa Ferštapena.

Šarl Lekler se nakon prošlonedeljne greške i izletanja sa staze vraća na trkalište sa još jednim rezultatom vrednim pažnje, treće mesto za Monačanina nakon prvrog treninga.

Odmah iza njega je bio Lando Noris, za Meklaren, tim koji je najuspešniji na stazi u Mađarskoj, sa 11 osvojenih šampionata. Britanac je u odličnoj formi i još jednom uspeva da izvuče maksimum iz automobila, njegov timski kolega Rikardo se plasirao na 8. poziciju.

Rasel je bio 5., dva mesta ispred Hamiltona, koji je imao incident sa blokiranjem točkova u 12. krivini staze, nakon čega je izašao u širokom luku van staze. Mladi britanac se žalio na visinsku postavku vozila, nakon što je nekoliko puta osetio udarce poda o stazu.

Vozači franckuskog time Alpine su postigli rezultate kojima su se našli među prvih deset najbržih, a ovoga puta Okon je bio brži od Alonsa.

Alonso je danas imao priliku da proslavi svoj 41. rođendan pripremajići se za nadmetanje na Hungaroringu, na stazi gde je postigao svoju prvu pobedu u karijeri vožnje Formule 1, u sezoni 2003. Dvostruki šampion je morao da upotrebi svu veštinu kako bi izbegao nebezbedan okrišaj u trećoj krivini staze, kada se ispred njega našao Lans Strol u Aston Martinu.

Fetel, koji je ranije najavio da planira završetak svoje blistave F1 karijere ovom sezonom, na stazi u Mađarskoj je vozio još jednom brže od svog timskog kolege, Strola, osvojivši 11. poziciju, jednu mesto ispred kanađanina.

Cunoda je imao dobar tempo čitavog treninga, sve do greške kojom je potpuno oljuštio gume, blokirajući točkove i produživši pravo u prvoj krivini staze.

Magnusen je imao priliku da na treningu isproba dugo očekivane delove kojima tim očekuje unapređenje performansi njihovog HAAS-a. Njegov kolega Mik Šumaher će imati da sačeka i vozi auto prema starijoj specifikaciji do Velike nagrade Belgije i na stazi Spa-Francorchamps oproba novu opremu.
Kubica je još jednom odmenio timskog kolegu Botasa na treningu, dok je finac posmatrao razvoj situacije iz timske garaže.

Raspored ostatka vikenda na Velikoj nagradi Mađarske:

Subota 30.07.2022

  • Trening 3: 13:00 – 14:00 CEST
  • Kvalifikacije: 16:00 – 17:00 CEST

Nedelja 31.07.2022

  • Trka: 15:00 CEST