F1: Poslednja trka će odlučiti šampiona za sezonu 2021

F1: Poslednja trka će odlučiti šampiona za sezonu 2021

Nakon izuzetno dramatične trke na stazi Jeddah (arapski: حلبة كورنيش جدة) u Saudijskoj Arabiji u kojoj je pobedu odneo Luis Hamilton, ispred Maksa Ferštapena i svog timskog kolege Valterija Botasa, trenutni branilac titule i pretendent za ovo zvanje, Luis Hamilton i Maks Ferštapen imaju podjednak broj bodova, po 369.5 svako. Maks Ferštapen je u prednosti u broju pobeda 9 prema 8.

U ovoj trci Maks Ferštapen je izglasan za vozača dana.

Da bi zadršao šampionski trofej u svojim rukama, Hamilton mora osvojiti više poena od Ferštapena u poslednjoj trci koja će biti vožena na stazi Yas Marina (arapski: حلبة مرسى ياس).

Maks Ferštapen može postati novi šampion ukoliko osvoji više poena ili broj poena ostane nepromenjen u šampionatu. Ovo se ranije dešavalo, a poznati primer je F1 šampionat 1990. godine, kada su Sena i Prost imali udes u prvom krugu trke na stazi Suzuka (japanski: 日本グランプリ), čime je šampionat bio odlučen, a Sena postao svetski šampion.

Podsetimo, vozačima su dodeljeni poeni za osvojenu poziciju u poretku nakon završetka trke, ali i jedan poen za najbrže odvezen krug u trci, ukoliko vozač koji odveze najbrži krug, trku zavriši na nekom od prvih 10 mesta u finalnom poretku.

Finalna trka šampionata u Abu Dabiju će biti vožena 12. decembra.