F1: Kvalifikacije za Sprint trku Velike nagrade Kine 2024

F1: Kvalifikacije za Sprint trku Velike nagrade Kine 2024

Lando Noris je osvojio pol poziciju tokom Sprint kvalifikacija na Velikoj nagradi Kine, u onome što se pokazalo kao dramatična sesija pogođena kišom, pri čemu je Britanac prvobitno video da mu je vreme obrisano pre nego što je vraćeno.

Bila je haotična SQ3 faza dok su se najboljih 10 borili sa klizavim uslovima, što je rezultiralo situacijama poput one kod Maksa Ferštapena koji je imao nekoliko momenata van staze. Dok je Luis Hamilton izgledao kao da je osvojio pol poziciju do pred kraj osmominutne sesije, nakon što je Noris izgubio svoje vreme, krug vozača McLarena od 1m 57.940s mu je ipak odobren, stavljajući ga na P1.

Hamilton je zadržao P2, ispred impresivnog Fernanda Alonsa na trećem mestu, dok je Freštapen na kraju zauzeo četvrto mesto. Karlos Sainz je bio najbolji Ferrari na petom mestu, dok mu se Serđo Perez pridružuje u trećem redu na šestom mestu.

Šarl Lekler je zauzeo P7, nakon što je ranije tokom SQ3 izleteo sa staze, sa Oskarom Pjastrijem iza njega na P8. Dvojac Kick Sauber tima, Valteri Botas i Džou Guanju, uživao je u dobrom danu zaokružujući top 10, obeležavajući solidan nastup za Guanjua ispred njegovih domaćih navijača.

S obzirom na to da je kiša počela da pada tokom poslednjih trenutaka SQ2, Džordž Rasel je bio primoran da prekine svoj brzi krug i završio je sesiju na P11.

Haasov par Kevin Magnusen i Niko Halkenberg su sledili na 12. i 13. mestu, sa Danijelom Rikardom iz RB-a na 14. mestu, koji je takođe napustio svoj poslednji pokušaj usled kiše. Lans Strol je bio poslednji vozač eliminisan u SQ2 na 15. mestu.

Bilo je daljeg razočaranja za Alpine, sa Pjerom Gazlijem i Estebanom Okonom koji su napustili SQ1 na 16. i 17. mestu, ispred Aleksandra Albona iz Williamsa na 18. mestu.

Juki Cunoda je bio iznenađujuće eliminisan nakon što nije uspeo da poboljša svoje vreme u prvom segmentu Sprint kvalifikacija, ostavljajući vozača iz RB-a na 19. mestu, dok će se Williamsov Logan Sadžent pridružiti njemu na poslednjem redu na 20. mestu.