F1: Alonso će ipak zadržati podijum i trofej sa Velike nagrade Saudijske Arabije 2023

F1: Alonso će ipak zadržati podijum i trofej sa Velike nagrade Saudijske Arabije 2023

Fernando Alonso će ipak zadržati podijum za Veliku nagradu Saudijske Arabije nakon žalbi Aston Martina, iako je FIA inicijalno potvrdila penal koji je dosuđen Špancu.

Alonso je prošao cilj kao treći u trci i popeo se na podijum da uzme svoj trofej. Ali ubrzo mu je isti oduzet nakon što su se pojavili snimci na kojima se činilo da ne služi pravilno vremensku kaznu.

Džordž Rasel je promovisan na treće mesto, ali je Aston Martin iskoristio pravo na žalbu. Posle diskusija iza kulisa, Alonsova kazna od 10 sekundi je ukinuta i 41-godišnjak ipak ima 100. podijum u Formula 1 karijeri.


Proces je bio vrlo haotičan i zbunjujući zbog načina na koji je FIA objavljivala dokumenata. Nekoliko sekundi nakon što je Alonso tvitovao da proslavi podijum, upravno telo je objavilo zvanični dokument u kojem se činilo da je potvrdilo kaznu.

„Stjuardi su obavešteni da su i kontrola trke i daljinski operativni centar utvrdili da je kazna pravilno odslužena. Stjuardi nisu dalje ispitivali stvar nakon toga.“

Ali izveštaj u poslednjem krugu pružio je nove TV dokaze da je zadnja dizalica možda dodirnula automobil, za šta je FIA rekla da predstavlja rad na automobilu. Dodaje se: „Smatrali smo da bi diskvalifikacija bila suviše oštar ishod. U takvim okolnostima, stjuardi su izrekli kaznu od 10 sekundi.“

Ali nekoliko minuta kasnije, objavljen je još jedan dokument koji pokazuje da je Aston Martin uložio žalbu na odluku. I, ubrzo nakon toga, FIA je potvrdila da je kazna poništena i da je Alonsov podijum vraćen.

U svom dokumentu o konačnoj odluci, FIA je objasnila: „Nakon što je pregledala predstavljene video dokaze i saslušavši predstavnika tima Aston Martina i relevantnih članova FIA-e, stjuardi su utvrdili da postoje značajni i relevantni novi dokazi kako se zahteva pod Član 14.1.1 da pokrene reviziju odluke, posebno video dokaze i verbalne dokaze tima i FIA.

„Bilo nam je jasno da su novi dokazi dovedeni u pitanje supstrat prvobitne odluke, odnosno reprezentacija postojanja sporazuma. Stoga smo prešli da saslušamo suštinu zahteva za preispitivanje.

„Nakon što smo pregledali nove dokaze, zaključili smo da ne postoji jasan dogovor, kao što je ranije sugerisano stjuardima, na koji bi se moglo osloniti da bi se utvrdilo da su se strane složile da bi dizalica koja dodiruje automobil predstavljala rad na automobilu, bez više.

„U ovim okolnostima, smatrali smo da naša prvobitna odluka da izreknemo kaznu automobilu 14 treba da bude poništena i to smo i uradili u skladu sa tim.