Alonso kritikuje FIA nakon što je izgubio 100. podijum

Alonso kritikuje FIA nakon što je izgubio 100. podijum

Fernando Alonso kritikovao je u nedelju stjuarde Velike nagrade Saudijske Arabije zbog kazne od 10 sekundi posle trke koja mu je uskratila 100. podijum u karijeri u Formuli 1 i drugo u dve trke za Aston Martin.

41-godišnji dvostruki svetski šampion pitao se zašto je bilo potrebno toliko vremena da se sankcija uvede za prekršaj u boksu dok je služio kaznu od pet sekundi više od 30 krugova ranije.

„Ne boli mnogo, da budem iskren“, rekao je Alonso televiziji Ski Sports. „Bio sam na podijumu, slikao sam se, uzeo trofej. Slavio sam sa šampanjcem. Sada imam naizgled tri boda manje.“

„Mislim da je to danas više loša predstava FIA-e, više nego razočarenje za nas same“, rekao je on misleći na upravno telo.

„Ne možete da primenite kaznu 35 krugova posle pit-stopa. Imali su dovoljno vremena da se zaista informišu o kaznama. Da sam to znao, možda bih otvorio 11 sekundi autu iza. Danas nismo napravili dobru predstavu. , mislim, za naše navijače.

„Rekli su mi samo pet sekundi u prvom periodu, a ja sam otvorio sedam ili osam. Onda u drugom nije bilo nikakvih informacija, čak ni istraženih.“

Prvobitna kazna je primenjena za pogrešnu startnu poziciju, a druga za pogrešno odsluženje te kazne, očigledno zato što je zadnja dizalica došla u kontakt sa automobilom pre isteka pet sekundi.

To je vozača Mercedesa Džordža Rasela podiglo na treće mesto, njegovo prvo postolje u kampanji, ali je Britanac podržavao svog rivala.

„Kazna za Fernanda je bila oštra. Oni su danas zaslužni na podijumu, ali ja ću uzeti dodatni trofej,“ rekao je on. „Ne žalim.“

Aston Martin je pregledao incident sa stjuardima, a direktor tima Mike Krack ostavio je otvorenu mogućnost žalbe.

„Prvo treba da pogledamo video snimke, šta se tačno dogodilo, tako da je to ono što sada radimo. Tako da ne mogu da kažem u ovom trenutku gde će ovo da ide“, rekao je za Skaj.

„Propis kaže da možda ne radite na automobilu, možda je malo dvosmisleno, ali ovo je nešto što treba da pogledamo, imamo jasnu proceduru za to, imamo odbrojavanje i sve je bilo potpuno bezbedno.“

„Od toga nije proizašla nikakva prednost, pa da vidimo kako će se ovo razvijati.“