Engleska prvi put u istoriji šampion Evrope u ženskom fudbalu

Engleska prvi put u istoriji šampion Evrope u ženskom fudbalu

Ženska fudbalska reprezentacija Engleske prvi put u istoriji postala je šampion Evrope pošto je u finalu na „Vembliju“ posle produžetka savladala selekciju Nemačke rezultatom 2:1.

Domaća selekcija je do pobede pred 87.192 navijača došla golom igračice Mančester Sitija Kloe Keli u 110. minutu.

Nemačka je ubedljivo najuspešnija evropska reprezentacija sa osam zlatnih medalja, a od 1995. do 2013. šest puza uzastopno bila je najbolja na „Starom kontinentu.“

Treća je bila sreća za selekciju Gordon Albiona. Posle poraza u finalima 1984. od Švedske (1:0, 0:1, penalima 4:3) i 2009. od Nemačke (6:2), Engleskoj se konačno posrećilo, a u prilog im je išao i izostanak Aleksandre Pop, najboljeg strelca protivničkog tima. Ona je bila najavljena kao starter, ali je zbog problema sa mišićem u poslednjem trenutku šansu dobila Lea Šuler.

U otvorenom meču na obe strane domaći tim je imao više od igre, više šuteva u okvir gola (8-3), a legendarni stadion u Londonu „eksplodirao“ je u 62. minutu kada je Ela Tun, članica Mančester Junajteda, donela prednost svom timu.

Tima Magul iz minhenskog Bajerna je izjednačila 17 minuta kasnije i odlučujući meč ušao je u produžetke.

Naravno, oba tima bila su oprezna, najvažnije je bilo zaštititi svoj gol… Međutim, Keli se u 110. minutu sjajno snašla posle izvedenog kornera i iz neposredne blizine donela neopisivu radost domaćim navijačima.