Barselona ponovo pregovara o ugovoru o finansiranju rekonstrukcije stadiona

Barselona ponovo pregovara o ugovoru o finansiranju rekonstrukcije stadiona

Barselona ponovo pregovara o uslovima finansijskog plana od 1,5 milijardi evra (1,59 milijardi dolara) sa Goldman Saksom za renoviranje svog stadiona i možda će morati da otplati dug pet godina ranije nego što je predviđeno, prema rejting agencija i klupski izvor na visokom nivou.

Barselona je na referendumu članova kluba 2021. odobrila plan zaduživanja za 35 godina koji bi im omogućio da renoviraju svoj kultni, ali trošni stadion Kamp Nou i njegovu okolinu.

Preliminarna struktura duga je revidirana, saopštila je agencija za rejting Kroll Bond (KBRA) u izveštajima objavljenim na svojoj veb stranici, pri čemu će Barsa izvršiti konačnu otplatu 2047. umesto 2052. kako je ranije dogovoreno.

Prvobitni plan predstavljao je jedini izvor finansiranja projekta Nou Kamp. Prema izmenjenoj strukturi, izdavaće se novčanice na 1,3 milijarde evra, dok bi ostatak posla činio bankarski kredit od 200 miliona evra koji dospeva 2028. godine, navodi se u izveštaju KBRA.

KBRA je saopštila da je revidirana struktura uključivala dodatno refinansiranje i rizik kamatne stope i kao rezultat toga je snizila rejting plana finansiranja sa BBB+ na BBB, što znači da je manje privlačan za investitore.

Izvor u klubu potvrdio je revidiranu strukturu duga, ali je rekao da se o uslovima ugovora još pregovara sa Goldman Saksom i da će konačan dogovor biti objavljen do 31. marta.

Goldman Sachs nije odgovorio na zahtev za više informacija o tekućim razgovorima i novim uslovima.

Kamp Nou je najveći fudbalski stadion u Evropi i četvrti po veličini na svetu po kapacitetu sa 99.354 mesta, ali klub smatra da navijačima više ne nudi potpuni doživljaj utakmice.

Klub procenjuje da će novi stadion omogućiti Barsi da generiše 200 miliona evra dodatnog prihoda godišnje kroz sponzorstva i prava na ime, prodaju karata, ketering, VIP lože, gostoprimstvo, sastanke i događaje.

Barselona je najavila da će turska građevinska kompanija Limak izvršiti renoviranje i da će radovi početi u junu.

Predsednik kluba Žoan Laporta, koji je predsedavao u jednom od najuspešnijih perioda Barse od 2003. do 2010. godine, ponovo je izabran pre dve godine nakon što je prethodni odbor podneo ostavku zbog pogoršanja finansija kluba i drugih problema.

Nasledio je klub duboko u finansijskoj krizi pogoršanoj pandemijom COVID-19. Ograničena pravilima Finansijskog fer pleja (FFP) LaLige, Barsa nije uspela da dogovori novi ugovor sa sjajnim klubom Lionelom Mesijem, koji je kao slobodan igrač otišao u Pari Sen Žermen 2021.

Od tada Laporta pokušava da poboljša finansijsku situaciju kluba, pretvarajući klupsku imovinu u gotovinu i dovodeći nove sponzore.

U martu 2022. klub je potpisao ugovor o dresu i sponzorstvu stadiona sa platformom za audio striming Spotifi (SPOT.N) u ugovoru vrednom 280 miliona evra.

Barsa je takođe pristala da proda 25% udela u svojim televizijskim pravima za LaLiga u narednih 25 godina američkoj privatnoj ekuiti grupi Sikth Street za 607,5 miliona evra i odobrila prodaju manjinskog udela svog audio-vizuelnog odeljenja Socios.com i Orfej medija za 200 miliona.