Kenijac Kelvin Kiptum, svetski rekorder u maratonu, poginuo u saobraćajnoj nesreći

Kenijac Kelvin Kiptum, svetski rekorder u maratonu, poginuo u saobraćajnoj nesreći

Tragična vest potresa svet atletike dok je Kelvin Kiptum, aktuelni svetski rekorder u maratonu, poginuo u nedelju u saobraćajnoj nesreći. Mladi atletičar imao je samo 24 godine u trenutku nesreće, koja se dogodila u blizini Kaptagata u Keniji. Lokalna policija potvrdila je njegovu smrt, kao i smrt njegovog trenera Garve Hakizamana iz Ruande, koji se takođe nalazio u vozilu.

Kiptum je bio poznat kao superzvezda svetskog atletizma, posebno po tome što je jedini čovek koji je istrčao maraton za manje od dva časa i jednog minuta po uslovima koje priznaje Svetska atletska federacija. Njegov rekord nedavno je zvanično priznat, a Kiptum je bio u pripremi da 14. februara na maratonu u Roterdamu postane prvi čovek koji bi ovu trku završio za manje od dva sata.

Postavio je novi svetski rekord od 2:00,35 na Čikaškom maratonu u oktobru, pobedivši Kenijaca Eliuda Kipčogea.

Pored njega u automobilu se nalazila i žena po imenu Šeron Kosgej, koja je prevezena u bolnicu s teškim povredama. Kiptum je bio deo reprezentacije Kenije i trebao je da nastupi na Olimpijskim igrama u Parizu, ali je njegova iznenadna smrt ostavila dubok trag u svetu atletike.