Ursula fon der Lajen na meti Orbana: Bilbordi širom Mađarske

Ursula fon der Lajen na meti Orbana: Bilbordi širom Mađarske

Mađarska vladajuća stranka Fides je u ponedeljak postavila velike plakate na kojima se kritikuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Slična kampanja svojevremeno je vođena protiv njenog prethodnika Žan Kod Junkera, što je tada razljutilo Brisel.

Tokom noći postavljeni su plakati kampanje za evropske parlamentarne izbore u junu sledeće godine, na kojima je Fon der Lajen prikazana sa Aleksom Sorošem, sinom milijardera i investitora mađarskog porekla Džordža Soroša, koji je višegodišnja meta Orbanove stranke Fides.

Slogan na novim bilbordima glasi: „Nemojmo igrati kako oni sviraju“.

Soroš je Jevrejin, pa su za neke Orbanove kritičare plakati dokaz da Fides raspiruje antisemitizam. Fides je ovo oštro negirao.

Slični veliki plakati koji prikazuju Junkera uz starijeg Soroša izazvali su prekor iz Brisela 2019. Fides ih je uklonio pošto je najjača grupa desnog centra Evropskog parlamenta (EPP) zapretila izbacivanjem mađarske stranke. Fides je napustio EPP dve godine kasnije.

Orban, čija vlada pokušava da deblokira milijarde evra iz fondova EU koje je Brisel suspendovao zbog politike koju Fides vodi, rekao je u subotu da Mađarska „mora reći ne sadašnjem evropskom modelu izgrađenom u Briselu“.

Očekuje se da će Mađarska biti u centru pažnje na sledećem samitu EU sredinom decembra, kao zemlja Unije koja ima najviše simpatija prema Rusiji i skeptična je prema planovima da se Ukrajini ponudi put za pridruživanje bloku, što se očekuje da će biti glavna tema samita.