UNICEF: Crnoj Gori preti epidemija malih boginja

UNICEF: Crnoj Gori preti epidemija malih boginja

U Crnoj Gori postoji opasnost od izbijanja epidemije malih boginja zbog sve manje vakcinisane dece MMR vakcinom, istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Naročitu zabrinutost, kako je istakao Santander, izaziva podatak da je prošle godine svega 20 odsto, tj. tek svako peto dete rođeno 2019. godine, primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, a da bi bili zaštićeni potrebno je da se vakciniše 95 odsto.

“To znači da kriza izazvana korona virusom može dovesti do ponovne pojave bolesti od kojih deca mogu ozbiljno da obole, koje na njih mogu da imaju dugoročne negativne posledice, pa čak dovedu i do smrtnog ishoda. MMR vakcina se potpuno bezbedno koristi širom sveta već nekoliko decenija, i kao takva ona predstavlja javno-zdravstvenu intervenciju koja spasava živote i koja je dostupna u Crnoj Gori.

Iz ovog razloga, UNICEF apeluje na roditelje i domove zdravlja da u najkraćem roku ulože zajednički napor kako bi se hitno povećao broj dece koja su primila MMR vakcinu”, rekao je Santander.