Mađarska: Školski udžbenik pun antiukrajinske propagande

Mađarska: Školski udžbenik pun antiukrajinske propagande

U Mađarskoj je državni centar razvio udžbenik geografije za 8. razred, pun antiukrajinske propagande i lažnih činjenica, sposoban da „programira“ školarce na neprijateljski odnos prema Ukrajini, piše  „Evropska istina“.

To je zvanični udžbenik koji je izradio državni centar OFI i obavezan je udžbenik za mađarske studente.

Prema članku, u ovom odeljku nema mnogo geografije, a neke i sa greškama. Na primer, čini se da su mađarski autori lišili Ukrajinu suvereniteta nad krimskim planinama, obaveštavajući decu da su Karpati jedine planine u Ukrajini, „u čijem podnožju se nalaze istorijski mađarski gradovi: Ungvar (Užgorod), Munkač ( Mukačevo), Hust“.

Mađarski školarci u udžbeniku su uvereni da je u Ukrajini građanski rat, u koji Rusija svakako nije umešana.

„U višenacionalnoj Ukrajini raspored nacionalnosti na teritoriji je veoma neravnomeran. Većina su po nacionalnosti Ukrajinci, ali na istoku zemlje je značajan udeo Rusa, a na poluostrvu Krim oni su većina. Dvojica Istočnoslovenski jezici (ruski, ukrajinski) su veoma slični, a „Većina stanovništva govori mešovitim rusko-ukrajinskim jezikom. Uprkos tome, dve etničke grupe su često u međusobnom sukobu. Njihov sukob je takođe izazvao oružani sukob. sukob oko poluostrva Krim, pogledajte sliku“, tvrde mađarski „geografi“.

Objavu prati i crtež na kojem Ukrajinu rasturaju ruski medved i muškarci sa simbolima SAD i Evropske unije. U isto vreme, školarci se pitaju: „Kome (među njima) Ukrajina treba da pripada?“

Osim toga, udžbenik sadrži očigledno lažne činjenice. Na primer, o tome da Ukrajina dobija ruske ugljovodonike po povoljnijoj ceni od ostalih kupaca.

U udžbeniku se mađarskim školarcima objašnjava i da je Ukrajina loše mesto za život. A najviše stradaju Mađari koji su završili u Ukrajini.

„Zdravlje stanovništva je loše, ljudi mogu da računaju na skoro najniži životni vek na kontinentu. Opšta ekonomska situacija u Ukrajini nije naklonjena Mađarima, osim toga Zakarpatje je jedan od najzaostalijih regiona“, objašnjava se u udžbeniku.