U Hrvatskoj u nedelju lokalni izbori

U Hrvatskoj u nedelju lokalni izbori

U Hrvatskoj će u nedelju biti održani lokalni izbori, na kojima najviše pažnje izaziva glasanje za gradonačelnike Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Državna granica će biti otvorena za sve sa pravom glasa, uprkos pandemiji korona virusa. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas u Zagrebu da će na dan izbora u zemlju bez ograničenja moći da udju svi državljani Hrvatske s pravom glasa bez obzira na to iz koje države dolaze.

On je naveo da je ostvarivanje biračkog prava neodložan razlog, iako nije posebno naveden u pravilima o prelasku granice. Državljani s pravom glasa moći će da udju u Hrvatsku bez PCR testa, ali će u roku od 12 sati morati i da je napuste.

„Ne radi se o nečem što je novo. Sve vreme postoji ta mogućnost da se na teritoriju Hrvatske udje i da se ona napusti u roku od 12 sati ako postoje neodložni razlozi. Mi smatramo da je ostvarivanje biračkog prava neodložan razlog“, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Gradjani Hrvatske u nedelju biraju predstavnike u opštinskim i gradskim većima i županijskim skupštinama, a direktno gradonačelnike, načelnike opština i župane.