U Hrvatskoj otvorena birališta za parlamentarne izbore

U Hrvatskoj otvorena birališta za parlamentarne izbore

Danas su otvorena birališta u Hrvatskoj za parlamentarne izbore, na kojima će pravo glasa imati oko 3,7 miliona birača. Izbori su postali posebno zanimljivi nakon neočekivane najave predsednika Zorana Milanovića da će biti kandidat za premijera opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), dovodeći u pitanje treći mandat aktuelnog premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića.

Iako HDZ predviđaju kao uverljivog relativnog pobednika, koalicija levog centra „Reke pravde“ koju vodi SDP, može biti ozbiljan izazivač. Uz neizvesnost u rezultatima, formiranje vlade nakon izbora verovatno će zavisiti od postizbornih koalicija, s obzirom na najave da nijedna stranka neće moći samostalno formirati vladu.

Interesovanje javnosti izazvao je i Milanovićev nekonvencionalni pristup izborima, izborom srede za održavanje izbora i oštrim kritikama na račun HDZ-a. Osim toga, izbori su posebno važni jer se bira 151 poslanik, od kojih tri u posebnoj izbornoj jedinici koja obuhvata dijasporu, te osam poslanika nacionalnih manjina, među kojima su i tri srpska poslanika.