Predsednik Srpske liste traži podršku OEBS-a zbog teškog položaja Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srpske liste traži podršku OEBS-a zbog teškog položaja Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek zajedno sa svojim saradnicima održao je sastanak sa šefom OEBS misije na Kosovu i Metohiji, Majklom Devenportom, ističući izuzetno teške uslove u kojima se nalazi srpski narod na tom području, posebno nakon dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

U saopštenju nakon sastanka, Srpska lista je izrazila zabrinutost zbog kontinuiranog kršenja osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji. Navodeći neosnovana hapšenja, otimanje imovine, napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i ignorisanje potpisanih sporazuma kao primere institucionalnog nasilja, predstavnici su istakli da su Srbi suočeni sa ozbiljnim izazovima.

Posebno su osudili nedavnu odluku o ukidanju dinara i platnog prometa, kao i upade u srpske institucije i maltretiranje zaposlenih, ističući da su to delovi plana za proterivanje Srba sa teritorija na kojima su stoljećima živeli.

Srpska lista je apelovala na međunarodne predstavnike, uključujući OEBS, da podignu glas i preduzmu korake kako bi zaštitili srpski narod na Kosovu i Metohiji i sprečili dalji egzodus sa ovih prostora.