Srbi se deseti dan okupljaju ispred Opštine u Zvečanu

Srbi se deseti dan okupljaju ispred Opštine u Zvečanu

Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava na severu Kosova i Metohije u kojima im je onemogućen rad otkad su specijalci tzv. kosovske policije zauzeli te objekte. Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.

Potpisima kod bodljikave žice ispred vojnikaKfora zaposleni u Opštini Zvečan su i ovog jutra na početku nove radne sedmice potvrdili da su došli na vreme na posao iako im je već drugu sedmicu onemogućeno da dođu do svojih kancelarija u opštinama koje su zauzeli specijalci tzv. kosovske policije.

UZvečanu je noć protekla mirno, a kakonavodiRTS, veći broj građana počeo je da pristiže na proteste nešto pre sedam časova.

Srbi istrajavaju na zahtevima da albanski predsednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Apelom za mir, više od 160 intelektualaca — Srba iz svih krajevaKosova i Metohije, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim merama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine tražeodržavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, Bela kuća jepozvalaBeograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.