SIPA traži podatke o Šmitu, prelasku granice i oružju njegovog obezbeđenja

SIPA traži podatke o Šmitu, prelasku granice i oružju njegovog obezbeđenja

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Granične policije BiH podatke o načinu prelaska granice Kristijana Šmita i podatke o oružju koje nose pripadnici njegovog obezbeđenja, piše sarajevski portal Kliks pozivajući se na svoja saznanja.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS) zahtevali su ranije od SIPA, Granične policije, DKPT-a i Ministarstva spoljnih poslova informacije o statusu Šmita i članova njegovog obezbeđenja, kao i detalje o oružju koje nose dok su na dužnosti u BiH, podseća Kliks .

Nešić je juče izjavio da očekuje da najkasnije u roku od deset dana dobije sve relevantne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa o boravku Šmita i njegove pratnje u BiH.

„Nakon izveštaja svih relevantnih institucija očekujem da će se u priču uključiti i Tužilaštvo BiH, kako bi se potpuno razjasnilo ima li Kristijan Šmit legitimitet i legalitet za boravak u BiH i da li njegova pratnja ima zakonsko uporište za posedovanje oružja na prostoru BiH“, kazao je Nešić.

Iz SIPA je ranije potvrđeno da se vrše određene provere Šmita, ali bez iznošenja više detalja.

Kristijan Šmit u Republici Srpskoj nije priznat jer njegov mandat nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.