Severna Makedonija demantuje da nabavlja vakcine preko državljanina Srbije

Severna Makedonija demantuje da nabavlja vakcine preko državljanina Srbije

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče dematovao je danas da je Skoplje nabavilo rusku vakcinu Sputnjik V preko posrednika, državljanina Srbije, ocenivši da je reč o „laži i dezinformaciji“.

Skopski mediji su prethodno objavili da je Nikola Lakušić, za koga su naveli da je „čovek sa dosijeom u Srbiji i problemima sa srpskim pravosudjem“, rekao televiziji „Al Džazira“ da jedini ima dogovor sa Ruskim investicionim fondom koji garantuje isporuku vakcina „Sputnjik V“ Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Alžiru i Bugarskoj.

Filipče je na Fejsbuku napisao da „u potpunosti demantuje laži i dezinformacije“ da je Severna Makedonija preko državljanina Srbije nabavila vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V, proizvod ruskog istraživačkog centra „Gamaleja“.

„Reč je o čistoj laži. Nabavka vakcina Sputnjik V od početka se odvija u direktnoj komunikaciji sa Ruskim investicionim fondom u Moskvi i nema nikakvog posrednika“, napisao je on.

Prvih 3.000 doza vakcine Sputnjik V stiglo je nakon što je Ministarstvo zdravlja potpisalo dogovor za nabavku 200.000 doza od njenog proizvođača, dodao je Filipče.

Naveo je da za nabavku vakcina protiv koronavirusa, bilo da se radi o ruskoj vakcini Sputnjik V ili o vakcinama koje su proizvele kompanije Sinofarm, Astrazeneka ili Fajzer, Severna Makedonija plaća cenu koju ponudi proizvođač i da nema nikakvih provizija ni za jednu nabavku.