SAD donirale 1.300 automatskih pušaka Severnoj Makedoniji

SAD donirale 1.300 automatskih pušaka Severnoj Makedoniji

Sjedinjene Američke Države donirale su Armiji Severne Makedonije nešto manje od 1.300 automatskih pušaka M4, ukupne vrednosti 1,2 miliona dolara, a donacija je namenjena jedinici koju je Skoplje odredilo za zadatke pod vođstvom NATO.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o Lakoj pešadijskoj bataljonskoj grupi iz Štipa, koja je deklarisana za zadatke pod vođstvom NATO, što je prioritet za Severnu Makedoniju.

U tekstu se dodaje da je standardno naoružanje oružanih snaga Severne Makedonije i dalje Zastavina automatska puška M70, kalibra 7,62 milimetra a da je ta zemlja, takođe iz Kragujevca, nabavila pušku M21 kalibra 5,56 ali samo za jedinice posebne namene.

Portal dodaje da je opremanje i modernizacija Lake pešadijske bataljonske grupe prioritet za Severnu Makedoniju pa će puške M4 biti dodeljene toj jedinici, a da je već naručeno i 33 vozila JLTV po ceni od oko 37 miliona dolara, dok će biti kupljena i višenamenska borbena vozila Strajker.

Deo novca obezbediće makedonska Vlada, a deo će donirati SAD.

Dugoročnim planom opremanja, ta jedinica će nabaviti i savremena sredstva veze, sredstva za ABHO, uniforme, zaštitne borbene prsluke i šlemove.