Obeležena 78. godišnjica smrti Nikole Tesle u Zagrebu

Obeležena 78. godišnjica smrti Nikole Tesle u Zagrebu

Polaganjem cveća kod spomenika Nikoli Tesli u centru Zagreba obeležena 78. godišnjica od smrti jednog od najvećih svetskih naučnika.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je Nikola Tesla je čovek koji objedinjuje Srbe i Hrvate.

Kako je naveo, baš poklopilo da se na današnji dan, kada se slavi Božić po julijanskom kalendaru i dolazak Svetlosti nebeske na zemlju, odaje se počast Tesli, geniju koji je pomogao čovečanstvu da ima svetlost električne energije, prenosi agencija Hina.“Tesla je čovek koji nas objedinjuje. Uz sve naše podele, kakve su bile, Nikola Tesla je uvek bio iznad njih,“ istakao je i dodao kako Tesla objedinjuje – i svojim naučnim genijem i svojim političkim umom.

„Mi u Hrvatskoj – i Hrvati i Srbi – imamo razloga da ga slavimo zato što je simbol koji nas približava i koji nas podučava kako i na koji način treba da se međusobno odnosimo,“ naglasio je predsednik SNV-a, „posebno zato što smo na vetrometini i zato što postoje dani kao što su ovi koje prolazimo na Baniji, u Zagrebu i zajedno sa celim svetom, kad je posredi pandemija kovida“.

Pored Pupovca cveće na spomenik Tesli u centru Zagreba položili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici Instituta „Ruđer Bošković“ i Udruženja „Nikola Tesla“.

Predsednica Udruženja „Nikola Tesla – Genije za budućnost“ Dragica Mihajlović podsetila je da je Nikola Tesla na današnji dan preminuo u hotelu NJujorker u NJujorku u sobi 3327 na 33. spratu.

„Otišao je veliki genije, ali njegova dela su ostala među nama,“ istakla je Mihajlovićeva.Istakla je da je zadovoljna što članovi udruženja i poštovaoci Nikole Tesle cene i žele da upoznaju njegova dela i humanost. Skrenula je pažnju na Teslino bezuslovno davanje za opšte dobro.

„Neka nam Nikola Tesla bude uzor. Delujmo srcem i ljubavi s Nikolom Teslom i pomozimo svima potrebnim u ovoj situaciji bez različitosti, bez deljenja. Budimo tolerantni i humani kao Nikola Tesla,“ poručila je Mihajlović.Predstavnik Instituta „Ruđer Bošković“ naučnik Karolj Skala rekao je da im je uvek drago da dođu do spomenika Nikoli Tesli koji je napravio vajar Ivan Meštrović i prisete se velikog naučnika.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istakao je da je Nikola Tesla, pre svega, bio kosmopolita, „ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu u kojoj je rođen“.“NJegova dela neće nikada umreti, on će živeti večno“, dodao je Bandić.