Raspisana poternica za bivšim direktorom Državne bezbednosti Severne Makedonije

Raspisana poternica za bivšim direktorom Državne bezbednosti Severne Makedonije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije raspisalo je nacionalnu poternicu za bivšim direktorom Državne bezbednosti Sašom Mijalkovom, kome se sudi zbog masovnog prusluškivanja.

Policija nije uspela da nađe Mijalkova kada mu je u nedelju uveče skopski krivični sud odredio kućni pritvor pred izricanje presude u slučaju nazvanom „Target-Tvrđava“. Tužilaštvo je za njega međutim tražilo zatvorski pritvor zbog mogućnosti bekstva.

Policija, koja je trebalo da mu uruči rešenje suda, nije ga u nedelju našla u njegovoj kući u elitnom naselju u podnožju brda Vodno u Skoplju.

Policija je bivšeg šefa tajne službe, u vreme vlasti Nikole Gruevskog čiji je rođak, tražila i u hotelu „Meriot“ u centru Skoplja, za koji se piše da je u njegovom vlasništvu i u još jednom njegovom stanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je najvilo da će od suda zatražiti raspisivanje i međunarodne poternice za Mijalkovom.

Premijer Zoran Zaev je izjavio da je razočaran, ali da očekuje da Mijalkov bude nađen i da se „suoči s pravdom“. Ukoliko se to ne desi, Zaev će „tražiti odgovornost svakog ko je pogrešio“, bez obzira da li se radi o policijskim i obaveštajnim službama, ministru unutrašnjih poslova i drugima.