Osmani od Bajdena traži pomoć za članstvo u NATO-u

Osmani od Bajdena traži pomoć za članstvo u NATO-u

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani zatražila je u pismu predsedniku Sjedinjenih Američkih Država DŽou Bajdenu pomoć za ulazak u NATO-u, jer se kaže, Evropa suočava sa bezbednosnim izazovima bez presedana.

„Sjedinjene Države, kao i uvek, mogu da računaju na Kosovo kao na predanog prijatelja i saveznika i kao na zemlju koja će štititi zajedničke interese“, navela je Osmanijeva u pismu Bajdenu.

„Evroatlantske integracije su uvek bile naš cilj, ali danas – u svetlu događaja bez presedana na evropskom kontinentu – to je naš glavni prioritet nacionalne bezbednosti. Evropa se suočava sa najmračnijim i najopasnijim vremenima od kraja Hladnog rata. Pošto delimo zajednički cilj zaštite i unapređenja globalne bezbednosti, članstvo Kosova u NATO-u postalo je imperativ“, naglasila je Osmanijeva.

Smatra da argumenti protiv članstva samoproglašenog Kosova u NATO-u ignorišu bezbednosne imperative na Zapadnom Balkanu i ne služe interesima slobodnog demokratskog sveta.

Osmanijeva dalje kaže da je Priština stalno dokazivala kako i zašto zaslužuje članstvo u NATO-u.

Uprkos tome, Priština je ostala isključena iz procesa proširenja NATO-a, sporazuma i programa, kao što je Partnerstvo za mir, i još uvek nije postala punopravni član Jadranske povelje, navodi se u pismu Vjose Osmani.