Turska: Jake oluje, 9 mrtvih, 11 se i dalje vodi kao nestalo

Turska: Jake oluje, 9 mrtvih, 11 se i dalje vodi kao nestalo

Zbog jakih oluja i poplava devet ljudi je poginulo širom Turske, saopštili su zvaničnici u ponedeljak, uključujući jednog pomoraca koji je poginuo kada je teretni brod potonuo kod turske obale Crnog mora. Jedanaest drugih članova posade prijavljeni su kao nestali.

Kafkametler pod turskom zastavom potonuo je u nedelju nakon što je udario u lukobran ispred luke kod grada Eregli, oko 200 kilometara (124 milje) istočno od Istanbula. Ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu rekao je da je brod, koji je bio na putu ka zapadnoj turskoj luci Izmir, nekoliko puta udario u lukobran pre nego što je potonuo.

Operacija potrage i spasavanja odložena je nekoliko sati zbog lošeg vremena. Ali kako je stanje olakšano, spasioci su u ponedeljak pronašli telo brodskog kuvara, rekao je Uraloglu.

Najmanje tri osobe su poginule u olujama u gradu Eregli, dok je pet osoba poginulo u jugoistočnim provincijama Dijarbakir i Batman nakon što su ih odnele poplave izazvane obilnim kišama, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja. Među žrtvama su bile baka i njena troje unučadi. Povređeno je oko 50 ljudi.

Još jedan teretni brod, Pallada pod zastavom Kameruna, razbio se na dva dela zbog teških vremenskih uslova nakon što se nasukao u talasima od 5 metara (16 stopa) kod Ereglija, saopštila je Generalna direkcija za pomorstvo. Svih 13 članova posade je bezbedno spašeno.

Ministar pravde Jilmaz Tunc rekao je da su zatvorenici prebačeni iz zatvora Eregli u okolne objekte zbog porasta nivoa vode.

U susednoj Bugarskoj, olujni vetar i jaka kiša i sneg odneli su u nedelju dve osobe i poremetili snabdevanje strujom. Zvaničnici su proglasili vanredno stanje u crnomorskom gradu Varni.