Toni Bler brani rat u Iraku

Toni Bler brani rat u Iraku

Bivši britanski premijer Toni Bler tvrdio je da je invazija na Irak koju predvode SAD bila opravdanija od tekuće vojne operacije Rusije u Ukrajini, uprkos svim njegovim predratnim opravdanjima otkako je dokazano da su netačna.

U razgovoru za nemačku DPA i dve druge evropske novinske agencije, Bler je naveo da je invazija – u kojoj je učestvovalo 46.000 britanskih vojnika – opravdana domaćom represijom Sadama Huseina i regionalnim sukobima, kao i njegovom upotrebom hemijskog oružja protiv Kurda.

„Bar bi se moglo reći da uklanjamo despota i pokušavamo da uvedemo demokratiju“, rekao je Bler.

Invazija i kasnija okupacija Iraka dovela je do smrti do 210.000 civila, prema projektu Irak Bodi Count. Uronjena u nestabilnost, zemlja je postala leglo džihadizma, a veliki deo severnih delova Iraka pao je pod kontrolu terorista Islamske države (IS, bivši ISIS) nakon povlačenja SAD 2011.

Husein nije imao nikakve veze sa napadima 11. septembra, a tvrdnje SAD i Velike Britanije da je imao oružje za masovno uništenje bile su lažne. Pre invazije, Bler je lažno tvrdio da Irak poseduje ovo oružje i da radi na nabavci nuklearnog oružja.

Bler je dalje tvrdio da je Ukrajina, za razliku od Iraka, „zemlja koja ima demokratski izabranog predsednika koji, prema mojim saznanjima, nikada nije započeo regionalni sukob niti izvršio bilo kakvu agresiju protiv svojih suseda”.

Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zbačen je s vlasti u državnom udaru koji su podržale SAD 2014. Njegov naslednik Petar Porošenko je tada pokrenuo vojnu kampanju protiv proruskih milicija u Donbasu, za koje ruski istražitelji kažu da je ubilo više od 2.600 civila i ranilo najmanje 5.500 više.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je ovo nasilje kao jedan od ključnih faktora za njegovu odluku da pošalje trupe u Ukrajinu prošlog februara. „Pretnja je rasla iz dana u dan. Informacije koje smo dobijali nisu ostavljale sumnju da je do februara 2022. sve bilo spremno za još jednu krvavu kaznenu akciju u Donbasu“, rekao je on u ruskom parlamentu prošlog meseca.

Osim pretnje po narod Donbasa, Putin je naveo i insistiranje NATO-a na naoružavanju Ukrajine i njenom pretvaranju u „antirusku“ državu, odbijanje zapadnog bloka da pregovara o bezbednosnom sporazumu sa Rusijom i širenje neonacističke ideologije. u Ukrajini kao razloge koji opravdavaju operaciju.