Kurti: Pravo na referendum o ujedinjenju sa Albanijom

Kurti: Pravo na referendum o ujedinjenju sa Albanijom

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je, komentarišući navode lidera ABK Ramuša Haradinaja da će na Kosovu biti organizovan referendum za ujedinjenje sa Albanijom, da bi Kosovo svakako trebalo da ima pravo na organizovanje referenduma, ali ne nužno po tom pitanju, prenosi Reporteri.

Kosovo neće izazvati treći balkanski rat kako bi došlo do ujedinjenja sa Albanijom, rekao je Kurti u video intrvjuu sa urednicima političkog magazina „Oksford politikal rivju“, prenosi Kosovo onlajn.

„Ustav Kosova kaže da Kosovo ne može biti ujedinjeno ni sa jednom drugom državom. Srbi, Bošnjaci i drugi, svi su oni državljani Kosova, ali kada Srbija želi da se meša u unutrašnje stvari Kosova, tada se šalje poruka da je Kosovo slaba država koja se suočava sa hegemonijom Srbije. Srbija želi da stvori Veliku Srbiju, dok Beograd vrši pritisak na Srbe na Balkanu da se ne integrišu“, rekao je Kurti.

Želimo da imamo pravo na referendum, ne želimo da vidimo bilo kakav oblik nasilja. Kosovo bi trebalo da ima pravo na referendum, ne nužno da se pridruži Albaniji, već da ima pravo na referendum, dodao je on.