Eparhija: Monasi ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima

Eparhija: Monasi ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima

Nakon jučerašnjih dešavanja u selu Banjska i sukoba koji se odvijao oko samog manastira, monaški život se polako normalizuje. Ovu svetinju posetio je Episkop Teodosije, a tamo su danas boravili i pripadnici Kosovske policije i EULEX-a.

„Monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima“, podvukli su još jednom iz Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Teodosije posetio je manastir u poslepodnevnim satima.

Iguman ovog manastira, otac Danilo upoznao ga je sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini.

Iz Eparhije navode da su u toku dana EULEX i Kosovska policija došli da izvrše uviđaj.

„U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, EULEX i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju“, naveli su.

Ipak, dodaju, na dva mesta u manastirskom dvorištu, pronađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira.

Naznačili su da u manastiru nisu pronađeni tragovi krvi, kao i da za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina.

„Iguman Danilo je prilikom pretresa manastira, EULEX-u i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega su mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima“, dodaje se u saopštenju koje prenosi KoSSev .

Potvrdili su ujedno medijske navode da su forenzičari uzeli otiske i obavili razgovor sa poklonicima iz Novog Sada, koji su potom u pratnji policije i EULEX-a, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama.

Iz Eparhije raško-prizrenske naglašavaju da su se oglasili novim saopštenjem najviše iz razloga kako bi demantovali „razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijma“.

„Episkop Teodosije nastavlja da poziva sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEX-om i ambasadorima Kvinte, radi zaštite naših svetinja i vernog naroda. Naša crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja“, poručili su.