Dodik: RS će tužiti američku vladu zbog sankcija, „suvišna svaka priča o tome“

Dodik: RS će tužiti američku vladu zbog sankcija, „suvišna svaka priča o tome“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci nakon sastanka vladajuće koalicije da je dogovoreno da se obezbede sredstva i angažuje eminentna advokatska kuća u SAD-u kako bi tužili američku vladu zbog uvođenja sankcija koje su, prema njegovim rečima, ugrozile osnovna ljudska prava pojedinaca u RS.

Dodik je novinarima rekao da je za vladu RS ova tema završena i pozvao medije da prestanu da pišu o njoj. Putem društvene mreže Iks (X), Dodik je takođe istakao da je „suvišna svaka priča o sankcijama“ i pozvao sve da prestanu s komentarima.

Dodik je naglasio da je tema sankcija „nepotrebna“ za RS, ističući da oni koji ruše međunarodni poredak žele da to bude glavna tema. Takođe je kritikovao izjavu poslanice SNSD-a Sanje Vulić o solidarnosti s kolegama čije su plate blokirane zbog sankcija, ocenjujući je kao nepotrebnu spekulaciju.

Sanja Vulić iz SNSD-a izjavila je da će se poslanici te stranke u parlamentu BiH solidarisati sa kolegama koji ne mogu da primaju plate preko računa zbog američkih sankcija, te da će svaki od njih dati po hiljadu konvertibilnih maraka kako bi pomogli kolegi iz Srpske člana Predsedništva BiH, Željka Cvijanovića, koji je takođe pogođen sankcijama.