Crna Gora: Izručenje kralja kriptovaluta tražile Koreja i SAD

Crna Gora: Izručenje kralja kriptovaluta tražile Koreja i SAD

Diplomatski predstavnici Južne Koreje tražili su izručenje južnokorejskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna, dok su Kvonovo izručenje tražile i Sjedinjene Američke Države, rekao je crnogorski ministar pravde Marko Kovač. On na konferenciji za medije nije htio da prejudicira kojoj će zemlji biti izručeni uhapšeni kralj kriptovaluta i još jedan državljanin Južne Koreje koji su optuženi za prevaru.

Južna Koreja i SAD tražile su izručenje, ali i zahtevale dostavljanje laptopa i drugih uređaja koji su oduzeti uhapšenima od strane Osnovnog državnog tužilaštva, rekao je ministar pravde Marko Kovač.

„Postojanje međunarodne potjernice za ovim licima stvara podlogu da se protiv njih vodi ekstradicioni postupak“, rekao je Kovač.

O saslušanju optuženih odlučiće Viši sud.

„U slučaju više zahtjeva o izručenju, kada budemo odlučivali o tome kome ćemo izručiti okrivljene, uzeće se u obzir težina krivičnog djela, mjesto izvršenja, kao i redosljed zahtjeva, kao i državljanstvo“, kazao je on.

Naglasio je da će državljanima Južne Koreje biti obezbeđena sva prava u skladu sa zakonima Crne Gore.

Ukoliko se utvrdi da su izvršili krivično delo u Crnoj Gori, praksa je, objašnjava ministar, da se sačeka izvršenje kazne zatvora, a zatim se pristupa izručenju.

Takozvanog kralja kriptovaluta Kvona traže Južna Koreja, SAD i Singapur, a Interpol je u septembru raspisao međunarodnu poternicu za njim.

Optužen je za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala posle kraha digitalnih novčića „tera“ i „luna“ u maju prošle godine, usled čega su ulagači izgubili oko 42 milijarde dolara.