Poljska nije spremna da zameni zlot za evro

Poljska nije spremna da zameni zlot za evro

Guverner centralne banke Poljske Adam Glapinski pozvao je vladu da ne dozvoli napuštanje nacionalne valute, zlota, u korist evra.

Sadašnja vlada se protivila pridruživanju evrozoni u dogledno vreme.

Održavanje naše „sopstvene valute donosi mnoge prednosti. Zahvaljujući [činjenici da imamo] sopstvenu valutu, koja omogućava suverenu monetarnu politiku, Poljska je godinama mogla da uživa stabilan ekonomski rast“, ​​napisao je Glapinski u pismu učesnicima Foruma o monetarnom suverenitetu, koji je mesto u Varšavi u utorak. „Ne treba i ne možemo da se odreknemo zlota“, rekao je on.

On je ukazao i na ulogu gotovine u ekonomskim transakcijama kao stabilizatora privrede, posebno u vremenima krize.

Glapinski je bio glasni protivnik pridruživanja evrozoni, tvrdeći da bi to bilo „izuzetno štetno”. Prema njegovim rečima, očuvanje nacionalne valute je ključno za nezavisnost i suverenitet zemlje. Guverner centralne banke ranije je obećao da će blokirati taj potez sve dok je zadužen za monetarnu politiku.

Poljska je pristupila Evropskoj uniji 2004. Prema uslovima Ugovora o pristupanju sa EU, sve nove države članice treba da učestvuju u ekonomskoj i monetarnoj uniji od datuma pristupanja. To znači da se od Poljske zahteva da svoju valutu na kraju zameni evrom.