Starija žena umrla u Sloveniji posle primanja vakcine protiv korona virusa

Starija žena umrla u Sloveniji posle primanja vakcine protiv korona virusa

Korisnica doma za starije u Sloveniji umrla je nakon što je primila vakcinu protiv korona virusa kompanija Fajzer i Biontek, ali njena smrt verovatno nema direktne veze sa vakcinacijom.

Slučaj smrti žene koja je bolovala od drugih bolesti prijavljen je zdravstvenim vlastima, ali za sada nema više konkretnih podataka, prenosi Hina navode slovenačkih medija.

Slovenački Institut za javno zdravlje saopštio je da je do sada primio samo jednu prijavu neželjenog dejstva nakon vakcinacije i jedan slučaj smrti koja “koincidira s vakcinacijom”.

O tome je, kako se navodi, Institut obavestio Ministarstvo zdravlja Slovenije koje će temeljno proučiti taj slučaj da bi se ustanovilo ima li “ikakve veze” izmedju vakcinacije i smrti.

Slovenački mediji navode da je korisnica doma patila od više bolesti i da nije verovatno da je vakcinacija imala veze sa smrću.

U svetu su do sada zabeležena dva smrtna slučaja osoba koje su primile Fajzer/Biontek vakcinu. Oba smrtna ishoda su povezana sa drugim bolestima, rekao je Roman Jerala s Hemijskog instituta u Ljubljani.

On je naveo da nijedan od ta dva slučaja nije bio direktno povezan sa samom vakcinacijom.