Gradonačelnik Petrinje: Jutrošnji potres se jako osetio, danas u Petrinji više niko nije normalan

Gradonačelnik Petrinje: Jutrošnji potres se jako osetio, danas u Petrinji više niko nije normalan

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da se jutrošnji zemljotres u Petrinji jako osetio, da su gradjani na rubu ljudskih mogućnosti i da je osnovni problem smeštaj.

„Ovo je bio udarac na sve ono što nije teško udariti, jer i puno manji udari će doneti dodatne štete. Svi ljudi koji se kreću centrom, imaćemo problem ako im padne na glavu cigla, crep… Noći su nam traumatizovane, bez sna, neizvesnosti, budućnost u kojoj hitno moramo naći rešenje“, ispričao je Dumbović za regionalnu N1 televiziju.

On je naglasio da su gradjani na rubu strpljivosti i ljudskih mogućnosti normalnog čoveka.

„Danas u Petrinji niko više nije normalan“, rekao je gradonačelnik grada koji je teško stradao prošlog utorka u razornom potresu jačine 6.2 po Rihteru.

Na području Petrinje, Gline, Siska i okolnih sela, najteže stradalih zemljotresu, nalaze se brojne službe i volonteri koji pomažu gradjanima, pre svega u saniranju razrušenih objekata. Dosad je prijavljena šteta na više od 13.200 objekata.

U razornom potresu je prošlog utorka pogodio područje Banovine, poginulo je sedam osoba, a 27 ih je povredjeno.

Pričinjena je velika materijalna šteta, najviše u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, a mnogi su ostali bez domova. Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatnu neizvesnost i teškoće.

Šteta je pričinjena i u Zagrebu, uglavnom su oštećeni dimnjaci i crepovi na zgradama koje su oštećene u jakom zemljotresu koji je u martu pogodio glavni hrvatski grad.