Vučić: Srpska delegacija zadovoljna sporazumom

Vučić: Srpska delegacija zadovoljna sporazumom

Vučić je novinarima u Vašingtonu, posle potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao da je delegacija Srbije zadovoljna sporazumom, kao i da je potom imao dobar sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom kojeg je pozvao da poseti Beograd.

  Sporazumom o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine dogovoren je moratorijum od godinu dana u kojem Priština neće tražiti priznanje u međunarodnim organizacijama, a Beograd neće raditi na procesu „otpriznavanja“ nezavisnosti Kosova, predočio je Vučić.

  Vučić je rekao da se poslednja tačka predloženog sporazuma ticala Izraela i SAD, koje su kao domaćini želeli da u zajedničkom dokumentu Srbija pozove Izrael da prizna nezavisnost Kosova, što je delegacija Srbije rekla da ne može da učini.  

Dogovoreno je da se ide u dva sporazuma, ako se Izrael i Priština dogovore, rekao je Vučić, dok je Beograd ponudio Izraelu da za godinu dana, ukoliko budu poštovali Srbiju, prebaci ambasadu u Jerusalim.

Vučić je rekao da su ovo bili teški razgovori za delegaciju Beograda, koja je zadovoljna postignutim, posebno što je iz nacrta sporazuma izbačena tačka 10, koja je, kako je naveo, govorila o međusobnom prizanju Beograda i Prištine.  

Sporazum ima 16 tačaka, 16 tačaka mi, 16 Albanci, ali one nisu iste, ukazao je Vučić.   Vučić tvrdi da je ovo dobar sporazum za Srbiju, kojim se, između ostalog, predviđa u Beogradu otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD, što će biti snažan signal svim kreditnim agencijama i investitorima.

Vućić je naveo i da su se Albanci svojim sporazumom sa SAD obavezali da će da pristupe „mini Šengenu“, pa se više neće dogoditi scenario sa tarifama i taksama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *