T-Mobile najavljuje otkup akcija od 14 milijardi dolara

T-Mobile najavljuje otkup akcija od 14 milijardi dolara

Mobilni operater T-Mobile US Inc u četvrtak je najavio program otkupa akcija vredan 14 milijardi dolara koji će trajati do septembra sledeće godine, jer nastoji da nagradi akcionare nakon što su prošli bolje od rivala, piše Rojters.

Njegove akcije su porasle za 2,8% na 149,47 dolara u trgovanju posle tržišta. Akcije su do sada skočile za 25,3% za ovu godinu, u poređenju sa padom od 9,7% u odnosu na konkurentski AT&T i Verizonov pad od 20,5%.

Slobodni novčani tok T-Mobile-a spreman je za rast u narednim godinama, kažu analitičari, pošto se troškovi u vezi sa otkupom rivalske kompanije Sprint Corp smanjuju i sve više korisnika se prijavljuje za 5G mreže te telekom kompanije po konkurentnim cenama.

Najava o otkupu dolazi dan nakon što je T-Mobile najavio prodaju svog bežičnog poslovanja kompaniji Cogent Communications Holdings Inc u pokušaju da se više fokusira na 5G.

Očekuje se da će otkup biti izvršen iz raspoložive gotovine i prihoda od jednog ili više izdavanja duga ili drugih pozajmica, saopštila je kompanija.

Na dan investitora prošle godine, rukovodioci T-Mobile-a rekli su da kompanija očekuje da će rast slobodnog novčanog toka podržati 60 milijardi dolara otkupa akcija od 2023. do 2025. godine.