SPC ponovo odlikovala Šešelja

SPC ponovo odlikovala Šešelja

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala Vojislavu Šešelju, saopšteno je iz Srpske radikalne stranke. Ovo nije prvo odlikovanje za Šešelja koje dolazi iz neke eparhije – 2015. dobio je orden Belog anđela prvog reda, koji mu je dodelio tadašnji episkop mileševski Filaret, koji je iste godine i razrešen. Dobio je i Orden zlatnog lika Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, kojim ga je odlikovao pokojni mitropolit Amfilohije, takođe 2015, piše N1.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodelio vladika bački Irinej koji je, kako se navodi u saopštenju, tom prilikom poručio da mu je „pripao deo časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“.

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on „kao nedostojan“ primi ovo visko crkveno odlikovanje, dodaje se u saopštenju.

Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe „podeljene, zavađene na krv i nož“.

„Ja sam se trudio, na svakom mestu gde sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne“, rekao je Šešelj.

Podsetimo, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je 2015. godine u Svečanoj sali Kardio-vaskularne bolnice „Ostrog“ u Beogradu uručio Šešelju uručio visoki Orden zlatnog lika Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, saopštila je tada SRS.

Orden je Šešelju dodeljen, kako stoji u obrazloženju Povelje, „za kosovsko rvanje i služenje Zakonu Svetom Božije Pravde u odbrani od „pravde“ Haškog suda, kojem tragovi smrde nečovještvom“, prenela je tada RTCG.

Podsetimo i da je 2015. godine vladika mileševski Filaret, u manastiru Mileševa, istom onom u kome se nalazi čuveno umetničko delo – freska Belog anđela, uručio  orden „Belog anđela prvog reda“ Vojislavu Šešelju. Filaret je, kako je tada javila RSE, prilikom uručivanja ordena Belog anđela rekao da se to čini u znak zahvalnosti za Šešeljevu odbranu srpstva.

Na dan Svetog Save, 27. januara, prilikom uručivanja ordena, kako je prenela RSE tada, navedeno je:

„Upravni odbor Eparhije mileševske dodeljuje profesoru doktoru Šešelju, četničkom vojvodi, pobedniku Haškog tribunala visoko odlikovanje Eparhije mileševske orden Belog andjela prvog stepena.“

Vladika Filaret je dodao ovom zvaničnom obrazloženju: „Dragi prijatelju, brate Vojo, vama je Bog dao da operete ljagu sa srpskog naroda, koliko ste mogli, razume se teško je bilo, ali mi smo pratili i čestitamo vam na vašoj hrabroj borbi, srpskoj borbi, junačkoj borbi“.

Vojislav Šešelj je, kako je pisao RSE, tom prilikom iscrtao novu granicu Velike Srbije: „Severna Albanija sve do grada Drača moraće jednog dana opet bit srpska“,.

U tekstu o tom odlikovanju, navedeno je da je episkop Filaret oduvek bio blizak Šešelju, i  da je „obučen u svešteničku odoru je 90-ih pozivao u rat sa mitraljezom u zagrljaju“