Ružić: Krizni štab će da razmatra mogućnost produžetka raspusta

Ružić: Krizni štab će da razmatra mogućnost produžetka raspusta

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da će se na Kriznom štabu razgovarati o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta za osnovce u Srbiji.

Ružić je rekao da odluka o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta za tri dana za osnovce još nije doneta, ali će se razmatrati da li bi takva eventualna odluka pomogla u sprečavanju širenja virusa korona.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se ozbiljno razmišlja da se produži jesenji raspust za osnovce, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji.

On je za TV Pink naglasio da je sistem napravljen tako da škole ne moraju da se isključuju, ali da ima smisla dati duži „predah”, kada je već planiran jesenji raspust.

– U školama su još uvek pojedinačni slučajevi zaražavanja, bilo je tri klastera u srednjim školama u Beogradu. Prošle nedelje bilo je zaraženih u 61 srednjoj školi i 57 osnovnih. To je dva i po puta veći broj zaraženih od nedelje koja joj je prethodila i povećavaće se i dalje. O produženju raspusta možemo da razmišljamo i kombinujemo sa drugim merama, rekao je Kon.

U Kragujevačkim osnovnim i srednjim školama za sada ima samo pojedinačnih slučajeva zaraze korona virisom. Po rečima Dušana Aleksića, člana gradskog veća za obrazovanje, jedno odeljenje Druge kragujevačke gimnazije preći će na online nastavu pošti su dve učenice pozitivne na korna virus.

Inače, prema školskom kalendaru jesenji raspust za osnovce i srednjoškolce traje od srede, 11. novembra do nedelje, 15. novembra.