Radnici bez dozvole na gradilištu stanova za pripadnike snaga bezbednosti

Radnici bez dozvole na gradilištu stanova za pripadnike snaga bezbednosti

Inspektori rada izvršili su 55 nadzora na gradilištima izgradnje stanova za pripadnikesnaga bezbednosti u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Vranju, kako bi utvrdili da li se usled visokih temperatura poslodavci pridržavaju pravila i radnicima omogućavaju smenski rad i česte pauze, posebno onima koji rade na otvorenom, na sezonskim poslovima i građevini.

Nadzorima su obuhvaćena 202 lica zatečena na radu, od kojih su 20 lica na radu „na crno“ (od kojih su sedam državljani Turske – zatečeni u Vranju).

Za šest državljana Turske koji su zatečeni na gradilištu u Kragujevcu nisu predate na uvid radne dozvole, zatečena lica su izjavila da su iste obezbeđene. 

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu doneto je devet rešenja sa nalozima za otklanjanje nedostataka i sedam rešenja o zabrani rada.

U oblasti radnih odnosa doneto je pet naloga na zapisnike, a podneto je i 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih su pet u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sedam u oblasti radnih odnosa. 

U Sremskoj Mitrovici je izvršeno osam nadzora, kojima je obuhvaćeno 26 radno angažovanih lica, od kojih je pet lica radilo „na crno“. 

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu je doneto jedno rešenje sa naloženim merama za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i jedno rešenje o zabrani rada. Kada je reč o zahtevima, podneto ih je pet, od kojih su dva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i tri u oblasti radnih odnosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *