Počela akcija“ Ne palimo strnjiku

Počela akcija“ Ne palimo strnjiku

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije pokrenulo je od danas kampanju „Ne pali strnjiku” zbog nedozvoljenog način uklanjanja žetvenih ostataka sa njiva, što predstavlja visok bezbednosni rizik i nosi višestruke štetne posledice.

U kampanji učestvuju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo unutrašnjih poslova uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu – GEF i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP.

Praksa paljenja strnjike kao zastarelog načina uklanjanja žetvenih ostataka predstavlja veliki rizik po život i zdravlje građana i imovinu, nanosi velike štete poljoprivredi, životnoj sredini i prirodi, a tokom 2019. godine u Srbiji je evidentirano blizu 19.000 požara na otvorenom prostoru, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Najviše je gorelo nisko rastinje, ali u požarima su stradale i šume, livade, voćnjaci, žitarice i vinogradi, a u 2019. godini je 14 građana izgubilo život, povređeno je njih 40 i spaseno troje.

Spaljivanjem strnjike ne smanjuje se samo kvalitet zemljišta, već se požar neretko proširi na okolinu uništavajući čitave ekosisteme, ugrožavajući lovnu divljač, divlje biljne i životinjske vrste, devastirajući zaštićena područja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *