Kovčeg Elizabete II napravljen pre 30 godina

Kovčeg Elizabete II napravljen pre 30 godina

Kovčeg sa posmrtnih ostacima britanske kraljice Elizabete Druge ispred kojeg će se okupiti stotine hiljada ljudi do njene sahrane 19. septembra, napravljen je pre više od 30 godina od engleskog hrasta i obložen je olovom, preneli su danas britanski mediji.

Javnost neće moći da vidi lice kraljice, jer će kovčeg biti zatvoren i prekriven zastavom sa kraljevskim obeležjima.

List Tajms (The Times) preneo je da je kraljičin kovčeg napravljen od engleskog hrasta obloženog olovom, i isti je kao i kovčeg u kojem počiva njen suprug, princ Filip, koji je preminuo u aprilu 2021. godine.

Londonska pogrebna kompanija „Leverton and Sons“, zadužena za sahranu, saopštila je pre četiri godine da ne zna kada i ko je napravio kovčege, koje je zatekla 1991. kada je počela da saradjuje sa Bakingemskom palatom.

„Kovčeg je napravljen od engleskog hrasta koji se teško pronalazi i veoma je skup“, navela je tada pogrebna kompanija i dodala da olovna obloga omogućava da kovčeg bude hermitički zatvoren, jer će biti u grobnici a ne zakopan u zemlju.

Dodaje se da je kovčeg izuzetno težak i da je potrebno osam osoba da ga nosi.

Ručke od mesinga dizajnirane su posebno za kraljevske kovčege, kao i poklopac sa oznakama britanske monarhije.

„To svakako nije kovčeg koji može da se napravi za jedan dan“, dodao je pogrebni zavod.

Kovčeg će po dolasku u London biti prekriven zastavom sa oznakama britanske monarhije koji je vijorio u Bakingemskoj palati, Vindzoru i Sandrigramu kada je u njima boravila kraljica.

Pored kovčega biće položena i dva kraljevska znamenja skiptar i kugla, globus sa krstom koji simbolizuje hrišćanski svet.