Kanada i SAD postigle dogovor o zatvaranju nezvaničnih graničnih prelaza

Kanada i SAD postigle dogovor o zatvaranju nezvaničnih graničnih prelaza

Kanadska i američka vlada složile su se da ažuriraju pakt o tražiocima azila koji bi omogućio zatvaranje nezvaničnog graničnog prelaza između SAD i Kanade na Rokham Roadu, između države Njujork i provincije Kvebek, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters

Oštar porast tražilaca azila koji ulaze u Kanadu preko nezvaničnih prelaza povećao je pritisak na premijera Džastina Trudoa da pregovara sa predsednikom Džoom Bajdenom o zatvaranju cele kopnene granice za većinu tražilaca azila.

Granični prelazi između dve zemlje su regulisani Sporazumom o bezbednoj trećoj zemlji (STCA), koji dozvoljava američkim i kanadskim zvaničnicima da vrate tražioce azila u oba smera na zvaničnim ulaznim lukama, ali se ne primenjuje na nezvanične prelaze kao što je Rokham Road.

Otava i Vašington su sada postigli sporazum o ažuriranju STCA kako bi se svakoj zemlji omogućilo da vrati tražioce azila koji neovlašćeno pređu granicu, objavio je Los Anđeles tajms, pozivajući se na interne dokumente i neimenovani izvor upoznat sa pregovorima.

Očekuje se da će Kanada u okviru sporazuma objaviti 15.000 mesta za migrante sa zapadne hemisfere da bi se prijavili za legalan ulazak u zemlju, preneo je Tajms.

Ranije je Radio Kanada takođe izvestio da je Otava postigla dogovor o prijemu ograničenog broja migranata preko zvaničnih kanala u okviru dogovora sa Bajdenovom administracijom da zatvori Rokham Road.

„Njujork tajms” je takođe izvestio da je dogovor postignut i da se očekuje saopštenje u petak.

Rokham Road je zemljani put koji je postao put izbora za tražioce azila koji se nadaju da će ući u Kanadu iz Sjedinjenih Država na, kako je poznato, neregularan prelaz zbog nepostojanja zvaničnog graničnog prelaza.

Medijski izveštaji dolaze uoči Bajdenove dugo odlagane posete bliskom savezniku Kanadi kako bi izrazio jedinstvo po pitanju Ukrajine i životne sredine. On će biti u Otavi u četvrtak i petak kako bi se obratio parlamentu i sastao se sa Trudoom.

Trudoova kancelarija nije odgovorila na zahtev za komentar o dogovoru o graničnom prelazu, ali izvor iz vlade je rekao: „Ohrabreni smo signalima iz SAD, ali ništa se ne radi dok se to ne uradi, a lideri se sastaju sutra.

„Nadamo se napretku koji će biti postignut na tim sastancima sutra“, rekao je izvor, ne želeći da bude imenovan jer pregovori nisu javni.

U razgovoru sa novinarima u sredu, Trudo je rekao da vlade SAD i Kanade rade na rešavanju „kompleksnog“ pitanja neregularnih graničnih prelaza već dugi niz meseci i da se nada da će se uskoro o tome oglasiti.