Protest južnokorejskih lekara dovodi do otkazivanja mnogih operacija

Protest južnokorejskih lekara dovodi do otkazivanja mnogih operacija

užnokorejski lekari pripravnici su kolektivno napustili svoje poslove u utorak, što je dovelo do otkazivanja operacija i drugih medicinskih tretmana u bolnicama, dok eskalira protest zbog vladine medicinske politike.

Ministarstvo zdravlja pozvalo je lekare pripravnike da se odmah vrate na posao, ističući da ne smeju ugrožavati živote pacijenata u borbi protiv vlade.

Više od polovine od 13.000 lekara pripravnika u Južnoj Koreji masovno je podnelo ostavke od ponedeljka uveče, u znak protesta zbog planova vlade da poveća broj studenata medicine za 2.000 sledeće godine. Ova odluka izazvala je snažnu reakciju među lekarima, koji smatraju da bi previše novih lekara moglo izazvati prekomernu konkurenciju i nepotrebne medicinske tretmane.

Lekari pripravnici su ključni deo medicinskog osoblja, a njihov odlazak može izazvati poremećaje u bolnicama širom zemlje. Neki zvaničnici bolnica već su primetili nedostatak lekara pripravnika i reorganizovali raspored operacija.

Zamenik ministra zdravlja upozorio je da odlazak lekara pripravnika ugrožava živote pacijenata, dok su se vlasti suočile sa pritužbama zbog otkazivanja operacija i odbijanja lečenja pacijenata.

Korejsko medicinsko udruženje planira održati skupove podrške kolektivnoj akciji lekara pripravnika, ali još uvek nije odlučilo o štrajku.

Situacija pokazuje duboko ukorenjene sukobe između vlade i medicinskog osoblja u Južnoj Koreji, dok se pokušava rešiti problem nedostatka doktora u zemlji.