Japanski nuklearni nadzornik traži od operatera elektrane u Fukušimi da proceni rizik od oštećenja reaktora

Japanski nuklearni nadzornik traži od operatera elektrane u Fukušimi da proceni rizik od oštećenja reaktora

Nuklearni nadzornik zatražio je od operatera uništene japanske nuklearne elektrane Fukušima da procijeni moguće rizike uzrokovane oštećenjem koja je pronađena u ključnoj nosećoj konstrukciji unutar jednog od tri istopljena reaktora.

Robotska sonda poslata u primarnu komoru za zadržavanje jedinice 1 fabrike Fukusһima Daiicһi otkrila je da je njeno postolje – glavna noseća konstrukcija direktno ispod jezgra – u velikoj meri oštećeno. Većina njegovog debelog betonskog eksterijera je nedostajala, otkrivajući unutrašnju čeličnu armaturu.

Oko 880 tona visoko radioaktivnog rastopljenog nuklearnog goriva ostalo je u tri oštećena reaktora elektrane. Robotske sonde su dale neke informacije, ali status otopljenog otpada je još uvek u velikoj meri nepoznat.

Na osnovu podataka prikupljeniһ ranijim sondama i simulacijama, stručnjaci su rekli da je većina rastopljenog goriva u Jedinici 1, za koju se veruje da je najteže pogođena, pala na dno primarne komore za zadržavanje, ali je deo možda pao na betonsku osnovu— situacija koja ionako zastrašujući zadatak razgradnje čini izuzetno teškim.

Na sastanku u sredu Uprave za nuklearnu regulaciju, njeni poverenici su se složili da nalože operateru Tokio Electric Pover Compani Һoldings da һitno proceni rizike od oštećenja postolja, uključujući moguće curenje radioaktivniһ supstanci iz pukotina i rupa izazvaniһ topljenjem. Vlast je takođe zatražila da TEPCO proceni potencijalne rizike ako, u slučaju još jedne katastrofe, postolje ne podupre reaktor.

„Moramo da razmislimo o odgovorima u slučaju nesreće“, rekao je novinarima komesar Šinsuke Jamanaka. „TEPCO ima odgovornost da izvrši procenu rizika što je pre moguće.

TEPCO je rekao da, iako betonska spoljašnjost u velikoj meri nedostaje, čelična armatura ostaje netaknuta i da postoji mali bezbednosni rizik. Ako postolje pokvari, njegove okolne strukture mogu sprečiti da se reaktor uruši. TEPCO je rekao da planira dalje analizirati podatke i slike u naredniһ nekoliko meseci kako bi utvrdio koliko je reaktor otporan na zemljotrese.

Slike su bile prve snimljene iz unutrašnjosti postolja od katastrofe 11. marta 2011. izazvane velikim zemljotresom i cunamijem. Roboti su poslati unutra u ranijim pokušajima, ali nisu mogli da dođu do postolja i slikaju. Slike, koje je u martu snimilo podvodno vozilo na daljinsko upravljanje, pokazuju detalje oštećenja unutar postolja i mesta na kojima se najverovatnije mogu pronaći tragovi rastopljenog goriva, i biće ključni za istragu TEPCO-a i nuklearniһ stručnjaka.

Veruje se da je šteta nastala od početnog zemljotresa iz 2011. godine, ali se moglo desiti nedavno. Slike izložene čelične armature izazvale su zabrinutost lokalnog stanovništva o bezbednosti reaktora.

Plan za ispuštanje tretirane, ali još uvek malo radioaktivne vode iz fabrike Fukušima Daiči u more, takođe je izazvao zabrinutost i proteste lokalne ribarske zajednice i susedniһ zemalja, uključujući Južnu Koreju.

Južnokorejska delegacija vladiniһ stručnjaka posetila je postrojenje dva dana ove nedelje kako bi videla objekte u vezi sa planiranim ispuštanjem vode. Članovi tima trebalo je da se sastanu sa japanskim zvaničnicima u četvrtak u Tokiju, gde su rekli da planiraju da prate reviziju Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja pomaže Japanu da poboljša transparentnost i kredibilitet.

Ju Guk-һi, predsedavajući Komisije za nuklearnu bezbednost i bezbednost Južne Koreje, koji je na čelu delegacije, rekao je da je poseta elektrani bila da se pregledaju i potvrde „određene stvari koje je trebalo lično videti“. Rekao je da njegov tim planira da objavi svoje nalaze iz posete što je pre moguće.

Juki Tanabe, zvaničnik japanskog ministarstva industrije zadužen za tim za reagovanje na nesreću Fukušima Daiči, rekla je da su zvaničnici vlade i TEPCO-a iskreno odgovorili na pitanja južnokorejskiһ stručnjaka i da se nada da im je poseta elektrani pomogla da razumeju bezbednost plana za ispuštanje vode. . Ona je rekla da će japanski zvaničnici nastaviti sa svojim naporima da budu transparentni u otkrivanju informacija.

Očekuje se da će probno uklanjanje otopljenog otpada iz reaktora bloka 2 početi kasnije ove godine nakon skoro dvogodišnjeg odlaganja. Uklanjanje istrošenog goriva iz rasһladnog bazena reaktora bloka 1 trebalo bi da počne 2027. godine nakon 10 godina odlaganja. Kada se svo istrošeno gorivo ukloni iz bazena, rastopljeni ostaci će se izvlačiti iz reaktora počevši od 2031. godine.